Лудницата покрай мистериозните монолити е превзела Интернет.  Всичко започна със странния метален монолит, който беше открит в пустинята на Юта, появил се от нищото.  Той бе открит при рутинен полет с хеликоптер на Отделa за обществена безопасност.

Първото, което екипажът си помислил е, че това е нещо свързано с NASA или някаква арт инсталация

Социалните мрежи полудяват и по-специално Twitter. Появяват се редица теории на конспирацията. Най-усилено за появата на монолита се коментират извънземните.

Потребители на Reddit пък се заемат с разгадаването на мистерията. Започват да търсят точната локация чрез Google Earth.  Тръгват по маршрута на хеликоптера и се спират на триъгълен участък близо до националния парк Кениънлендс и река Колорадо. Чрез по-стари изображения установяват, че монолитът е пристигнал в периода между август,2015 и октомври, 2016.

В момента, в който те започват да постигат някакъв прогрес, въпросният монолит изчезва. Това обаче се оказва не края на историята, а нейното начало.

Теории и спекулации

На база на естетиката, мястото и приблизителния времеви период, в който монолитът се е озовал там, Интернет детективите отсяват две теории от всички останали. Едната теория е, че монолитът е изоставен реквизит. Другата теория е, че това е творение на минималиста скултпор Джон МакКракен.

Кениънлендс е сравнително популярно място за снимане на филми – от такива с по-голям бюджет като Мисията Невъзможна 2 до епични sci-fi драми като Westworld на HBO. Част от снимките на последния са проведени доста близо до локацията през 2016 година.

Имайки предвид металичния и футуристичен външен вид, определено има смисъл, че това може да е забравен реквизит именно от Westworld. Или пък, че това e номер, който от продукцията са организирали.

Това, което липсва в тази теория е, че все още не излизат кадри, които да показват този тип декори в сериала. Заради това си остава само теория.

А теорията за скулптора МакКракен?

Галерията Дейвид Цвирнер (David Zwirner), която предполагаемо управлява собствеността на покойния творец, пуска интересна публикация в Twitter.

„Порталът до Юта е в Дейвид Цвирнер на 20-та улица“, пише в съобщението на галерията, към което има и много интересна снимка.

Проблемът е, че той си отива от този свят през 2011 година. Това е поне четири години преди монолитът да се появи.

Някои хора са скептични, че МакКракен би оставил своя творба в пустинята. Неговият син, Патрик МакКракен, обаче споделя пред Ню Йорк Таймс, че новината за монолита му напомня за разговор с баща си през 2002 година.

„Стояхме навън и гледахме звездите. Той каза нещо свързано с това, че той би желал да остави своите неща на отдалечени места, за да бъдат открити по-късно. Това откритие на монолита определено доста съвпада с тази му артистична визия.“, обяснява Патрик.

Ами откритията в Румъния и Калифорния?

Структура, която изглежда идентично на тази в Юта, бива открита на хълм в Румъния на 26 ноември, според Mirror. Не остава там прекалено дълго. Според материал на Ройтерс, румънският монолит е изчезнал четири дни по-късно.

„Структурата с размер от 2.8 метра изчезна изневиделица, точно както се появи миналата седмица. Неидентифициран местен човек човек, очевидно лош заварчик, го е направил. Сега всичко, което остава е малка дупка, която е покрита с камениста почва.“, обяснява пред Ройтерс журналистът Робърт Йосуб.

На трети декември се появява още един подобен монолит – на върха на планината Пайн в Атаскадеро, Калифорния.

Публикация в Twitter на Конър Алън, новинарски кореспондент, включва три снимки на новия монолит.

Според Атаскадеро нюз, монолитът изглежда да е направен от неръждаема стомана и е с размери от 3 метра височина и 46 сантиметра ширина. За разлика от монолита в Юта, този не е свързан със земята.

По същия начин, в момента, в който сензацията се разгръща, парчето метал се изпарява безследно.

Информация за изчезванията?

Развитие по въпроса има само във връзка с монолита от Юта. На 29 ноември, служители от Бюрото за управление на земите в Юта направиха изявление във Facebook, заявявайки, че монолитът е изчезнал, но нямат представа кой го е взел.

Оказва се, че фотографът Рос Бернардс е бил на мястото и е видял четири мъже да пристигат и да демонтират монолита. Той документира, че в този ден структурата е била там и след това е изчезнала, публикувайки снимки в Инстаграм.

Обяснява, че мъжете са определили монолита като боклук в пустинята.

Двама инфлуенсъри се появяват и твърдят, че са част от групата. Единият е туристическия гид Силван Кристиенсен, а другият е Анди Люис, YouTube личност позната като Sketchy Andy. Публикувано е видео, в което е показана тяхната гледна точка при процеса на премахване.

Направили са го, за да не доведе монолитът до разрушаването на околната среда около него, тъй като много хора са искали да отидат да го видят, без да се съобразяват с условията.

Драги зрители, и това не е всичко!

На 6 декември, друг монолит е забелязан на остров Уайт, близо до южното крайбрежие на Англия.  Висок е около 2.3 метра и е широк около 60 сантиметра. Националният тръст за места от исторически интерес или естествена красота е заявил, че ще проведе разследване по случая.

„Странен монолит на плажа Комптън днес. Някакви идеи?!“, пише Лий Пекам, който е направил снимка, в Туитър.

Сега какво?

Дали сте от хората, които все още се надяват или поне смятат, че може да са намесени извънземни или пък сте от хората, които са категорични, че това е някакъв номер, няма значение. Факт е, че историята с монолитите се развива много динамично и мистериозно. Няма какво да си кривим душата – интересна е. Предвид вниманието, което се събра върху тях, и годината, в която се намираме, какъв ще е шансът и монолитите да се окажат нещо неочаквано?

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари