fbpx
3.9 C
София

Мистичната LIC33 e новият собственик във Vivacom

Най-четени

Преди седмица стана ясно, че специално създадената за целта компания LIC33 ще придобие дялове в БТК („Виваком“), военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, НУРТС, пийпълметричната агенция „Гарб“, втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал“, който разпространява сигнала на БНТ, а днес екипът, стоящ зад мистичното дружество начело с Пиер Мишел Луврие даде персконференция в София, на която присъства и представител на Kaldata.

Едноличният собственик на LIC33 съобщи пред присъстващите, че срещу 1 евро е придобил собственост в няколко български компании, ангажирайки се с дълговете от общо около 900 милиона евро, които имат те. Става въпрос за следния процент от акциите: Виваком (43%) , „Дунарит“ (91%), Авионамс (91%), ГАРБ (100%), НУРТС (100%) и „Фърст Диджитъл“ (100%).Оскъдна остава информацията за инвеститора. Заради многото въпроси от журналисти и коментари на различни медии, Луврие обяви, че връзката му с Русия се изразява в това, че рускини са съпругата и дъщеря му, живял и работил е там и съответно е създал мрежа от контакти.

На пресконференцията бе показан дори паспорта на Луврие, за да се докаже, че той е издаден от страна от Европейския съюз – Белгия, въпреки че това е станало в Москва, тъй като Луврие живее там.Той отказа да коментира политическите възгледи, за които получи обвинения за връзки с различни съмнителни руски бизнесмени, включително такива, попаднали в списъка със санкции на ЕС, както и с олигарха Константин Малофеев (бившия собственик на Ростелеком).

 

В отговор на многото въпроси, основно засягащи произхода на парите за сделката, това дали някой друг не стои зад сделката и дори дали Луврие не е просто подставено лице, без излишни емоции той отговори, че никой освен него и екипът на масата не стои зад компанията и единственият акционер в LIC33 е самият той.

На въпрос откъде ще дойдат парите по сделката, той обясни, че самата тя струва 1 евро, платено на собственика на акциите, и покриването на дългове от общо 900 млн. евро, които са с различен падеж – за някои той е краят на тази година, за други – през следващите. Тези пари щели да се намерят от финансовите пазари, обясни Луврие. „Ще намерим финансиране, което не е твърде скъпо. Всичко ще бъде публично достояние“.

Според анализите на LIC33 ситуацията във Vivacom е добра. След като покрият дълговете, инвеститорите смятат да управляват печелившото дружество, а не бързо да го препродават. Луврие също така заяви, не се предвижда промяна в ръководството и управлението, тъй като „нещата вървят добре”.

Междувременно в късния следобед от пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че преди сделката да бъде одобрена ще се искат доказателства за произхода на парите по сделката: „Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях“ се казва в разпространеното от МС съобщение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини