fbpx
8.6 C
София

Митове и истини за коронавируса

Най-четени

Коронавирусът е масова истерия – едва ли има съмнение в това. И като всяка такава, буди у обществеността паника, тревога, шок и притеснения. А най-мощното гориво на масовата паника е…? Може би правилно се досещате – дезинформацията и митовете. Както добре знаем, по време на глобални кризи, всеки в течение с тях, тълкува риска и заплахата им според своето субективно изживяване на ситуацията. Дали ще ходите с маска по улиците всеки ден преди или след работа, или за вас коронавируса е поредната медийна какофония, зависи изцяло от това до колко сте изплашени от епидемията, сиреч – до колко са успели средствата за масово информиране да ви алармират и разтревожат по отношение вируса. За това, в тази статия си поставяме за цел да внесем повече яснота за някои от най-често задаваните въпроси за коронавируса и митовете около него. Надяваме се след като я прочетете, да посрещнете следващата тревожна новина, целяща да събуди уплаха ви, една идея по-хладнокръвно, преди да се втурнете да вземате спешни мерки или да променяте начина си на живот.

Маските за лице не са толкова ефективни

Може би все по-често виждате по улиците хора, които ги носят, но има ограничени доказателства, че това средство за превенция действително работи. Самите маски за лице обикновено са твърде свободни, не покриват очите и не могат да се носят продължително време. Ако търсите реална защита, трябва да сменяте маската за лице изключително често, първо, защото се изпотявате под нея, второ – според последното проучване, публикувано в журнала Science, една медицинска маска за лице е ефективна 7,5 минути след поставянето ѝ. Това ще рече, че ефектът при носенето им по обществените места и градския транспорт е минимален.

Хирургическите маски с високо ниво на защита са една идея по-надеждни, но те често затрудняват дишането, затова не се препоръчват за хора, които имат хронични респираторни проблеми или вече са заразени с вируса или боледуват от друго състояние, което затруднява дихателния процес.

Ефективни начини за предпазване

„След като маските за лице не работят, какво да правим тогава?“, ще се запитате. Съветите на здравните специалисти са:

  • Да покривате устата и носа си, докато кихате, с кърпичка или лакът
  • Да оставяте използваните кърпичките в затворена кофа
  • Да миете ръцете си често със сапун или дезинтеризатор
  • Да стоите настрана от хора, които кашлят и кихат (поне един метър

Кое не работи?

Срещу новият вирус, не могат да ви помогнат средства като:
  • Ядене на чесън
  • Гаргарата
  • Промиване на носната кухина с физиологичен разтвор
  • Поставяне на сусамово масло под носа

Макар и гаргарата и промиването с физиологичен разтвор, обикновено да облекчават симптомите на повечето настинки, възпаления и затруднения на дихателната система, както вероятно вече сте разбрали от новините, става въпрос за мутирал коронавирус, който няма как да бъде повлиян с нито едно от тези средства.

Кучетата и котките не пренасят коронавирус

Няма доказателства, че вашето домашно кучена или котка може да бъде заразено с новия коронавирус, според Световната Здравна Организация (СЗО).

Но това не означава, че не трябва редовно да си миете ръцете със сапун или вода, след като ги докосвате – някак покрай масовите истерии за обществени заплахи, каквато в случая е коронавирусът, забравяме за всички останали заплахи, проблеми и предпазни средства срещу тях, за които иначе не пропускаме да мислим.

Така например животните с пухкава и едра козина като пуделите, могат да пренасят бактерии като E.coli и салмонела – и за разлика от коронавируса, те могат да бъдат предадени от животните на човека.

Смята се, че новият (и все още неназован) коронавирус е тръгнал от пазара на живи животни в Ухан, Китай, а източникът вероятно е диво животно.

Вирусът би могъл да остане незабелязан при животните, преди да се прехвърли върху хората, което се е случило с много други вируси. Така са започнали например птичият грип, Ебола, Сарс. Но това не означава, че животните са опасни.

Коронавирус: Доколко трябва да се притесняваме?

Рядко новият коронавирус може да доведе до летален изход. Повечето заболели съобщават за леки симптоми като кашлица и висока температура, а главният лекар във Великобритания по случаите на заразени с вируса съобщава, че почти сигурно заразените ще се излекуват.

Въпреки това, вирусът докара и някои значително по-тежки симптоми на някои хора – пневмония, белодробен спазъм, тежки проблеми с дишането и дори няколко души в Китай починаха заради тежък респираторен арест.

Не забравяйте, че гриповете, които върлуват всяка зима, убиват далеч повече хора – средно 600 души умират всяка година от грип само във Великобритания. От друга страна, далеч по-малко вероятно е да се заразите от коронавирус, отколкото от обикновен грип, поради всички затегнати предпазни мерки, които се прилагат.

„Рискът е значително по-малък в сравнение с този от един обикновен грип поради всички предпазни мерки, които държави като Великобритания прилагат“, казва проф. Джонатан Бол от Университета в Нотингам пред BBC. Той препоръчва хората да поддържат добра лична хигиена, за да се предпазят от вируса.

Най-вероятният начин за заразяване с вируса е по въздушно-капков път, в частност от малките капчици течност, които се отделят от заразените при изкашляне. Почти всички от заболелите от вируса, особено пациентите от огнището в Ухан, са поставени под карантина, което допълнително намалява риска за масово разпространение и заразяване.

Но за жалост няма лечение

За жалост, към момента не са открити специфични лекарства или ваксини за новия вирус, а антибиотиците също не работят – както всеки още от гимназията знае, те се борят само с бактериите, но не и с вирусите.

Учените работят усилено за разработването на ваксина, но предстои да проведат голям брой клинични опити, така че ще отнеме известно време, преди тя да стане факт.

Възрастните хора и тези със здравословни състояния като астма, сърдечни заболявания, рак и диабет, са най-уязвими към новия вирус.

Въпреки че няма гаранция за никого и независимо на каква възраст сте, можете да се заразите, броят на случаите в Китай расте с всеки изминал ден, но само малка част от хората умират след усложнения от вируса.

Безопасно е да ядете китайска храна

Въпреки страховете в социалните мрежи, ако сте любител на китайското или имате ден от седмицата, в който го похапвате семейно, изобщо не е необходимо да променяте менюто си – продаваната китайска храна и други продукти за консумация (бира, алкохол и др.) са напълно безопасни. Освен това, те са добре проверени, а китайските хранителни продукти са внесени в Европа много преди епидемията да избухне, така че място за притеснения няма.

Имаше спекулации, че коронавирусът се разпространява чрез пратки и писма от Китай, но от СЗО обявяват, че е напълно безопасно да приемате пакети и китайска поща. Обикновено колетите и писмата сменят няколко различни превозни средства, преминават в различни партиди и е изключително трудно дори да са попаднали клетки от вируса върху тях, те да оцелеят през целия транспорт – коронавирусът не оцелява върху твърди повърхности или предмети да повече от 8 часа.

За да се заразите, трябва да сте в близък контакт със заразен човек – в рамките на два метра разстояние за повече от 15 минути, за да бъдете изложени на риск, според съветите на Public Helath England.

Хората, които са пътували в провинциите Ухан и Хубей в Китай през последните седмици са най-застрашени от заразяване с вируса. Повечето от тях вече са тествани за вируса и резултатите им са отрицателни. Здравните власти са затегнали стриктно контрола, като повечето страни вече изискват задължителен преглед още на границата за всеки, който влиза в една страна и е пътувал до Китай през последните седмици, дори да е бил далеч от провинцията, от която вирусът избухна.

Не е биологично оръжие

Освен масовият смут, при глобалните истерии, също силно характерни са конспирациите и спекулациите. Мнозина започнаха да се съмняват дали коронавирусът всъщност не е напуснало по погрешка лабораториите химическо оръжие. Някои от тези конспирации всъщност дори са доплатени от факта, че наскоро учени откриха, че има съвпадение между клетките на коронавируса и тези на СПИН, а в Тайланд успешно лекуват вируса с лекарства използвани при СПИН. От СЗО обаче категорично обявяват, че не може да бъде направена корелация между тези неща и категорично няма данни да става въпрос за химическо оръжие или масова зараза, която Китайската държава тайно да е разработвала.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини