fbpx
18.8 C
София

Мичио Каку: Човечеството трябва да постигне цялостно разбиране за Вселената

Най-четени

Известният физик-теоретик Мичио Каку има нова цел за своите колеги изследователи: разгадаване на мистериите на Вселената с цел създаване на сплотена теория за всичко, което обяснява как функционира Вселената и защо съществува.

Каку каза пред The New York Times, че смята, че основните тайни на физиката могат да се окажат по-прости от сложна купчина уравнения, теореми и понякога противоречиви аксиоми и закони, с които изследователи работят днес. И синтезирането им, твърди той, би могло да предостави на човечеството невероятен контрол и разбиране на Вселената.

„Стотици докторати се пишат всяка година, защото искаме да узнаем какво всъщност е имал предвид Хемингуй“, каза Каку пред NYT. „При физиката е точно обратното. Уравненията стават все по-прости и по-просто, но и по-фундаментални всяка година.“

Гросмайстори

В разговора си с NYT, Каку сравнява стремежа си да развие теория за всичко с шахматист, усъвършенстващ техниките си, докато стигне най-високия ешелон на играта.

„Когато намерим правилата, които движат една шахматна партия, ние ставаме грос майстори“, каза Каку пред NYT. „Това е и нашата съдба като вид във Вселената.“

Едно от основните нерешени предизвикателства е, че два от водещите физически закони, общата теория на относителността и Стандартния модел, са изключително трудни да интегриране заедно. Но Каку казва, че е успокоен от „енергичния дебат“, който се случва сред водещите физици, които се опитват да подобрят познанието ни за Вселената.

„Проблемът е, че двете теории взаимно се мразят“, каза Каку пред NYT. „Те се основават на различна математика и различни принципи. Всеки път, когато ги съберете, те променят представите Ви. Навярно се чудите защо природата е толкова непохватна?“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини