Преди около четири месеца Mozilla започна първите тестове на своята многопроцесна архитектура. Този режим на работа бе включен по подразбиране във версия Firefox 48, но за ограничен кръг потребители, като след месец техният брой бе увеличен един и половина пъти. Mozilla съобщи по-късно, че това са предимно потребители, които не използват нито едно разширение.

Резултатите от този експеримент се оказаха великолепни. Времето на реакция на браузъра се намали с 400%, а скоростта на зареждане на уеб-страниците бе увеличена със 700%.

Многопроцесният режим на работа означава, че Firefox може да разпределя текущите задачи между няколко процеса. Това означава разделяне на рендиращия енджин от потребителския интерфейс на браузъра. По този начин, проблемите в една от страниците не водят до краха на целия браузър. От друга страна, по този начин става значително по-трудно стартирането на експлойти в рендиращия механизъм.

Chrome например, отдавна използва многопроцесния режим – поддръжката на този режим се появи още в първата версия, излязла през 2008 година и за времето си бе истински технологичен пробив. Mozilla нарича своята технология Electrolysis (e10s) и навярно ще успее да догони и може би дори изпревари Chrome.

Нека включим този режим и в нашите браузъри Firefox 50.1.0 или по-нова версия. Необходимо е в адресния ред да се въведе about:config и параметърът browser.tabs.remote.autostart да приеме значението true. Ако многопроцесният режим не се включва, създайте новия булев параметър browser.tabs.remote.force-enable със значение true. Дали всичко се е получило, може да се разбере от раздела about:support в точката „Многопроцесни прозорци“

ff-on

Има и проблеми. Не всички допълнения работят в този режим. Mozilla поддържа списък със съвместимите допълнения, а с помощта на приставката Add-on Compatibility Reporter можете да проверите вашите допълнения за съвместимост.

При включване на многопроцесния режим наистина се наблюдава голямо ускорение в работата на Firefox. При вас така ли е?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари