Множество нови функции в Word 2013

5
618

Microsoft Word е най-използваната програма за текстова обработка в света и подобно на MS Excel, Word e много повече платформа, отколкото просто едно приложение. Word включва в себе си много и впечатляващи възмоности, които обаче не много хора използват.

Но докато многото и разнообразни възможност направиха уърдовските файлови формати стандарт за текстообработващите програми, точно това все по-разширяващо се разнообразие от функции, които много хора не използват (както и растящата му цена) направиха програмата неатрактивна за не малко потребители, студенти и дори представители на дребния бизнес.

Базираното на облачните технологии приложение на Гугъл, Google Docs, продукти с отворен код, като LibreOffice, и мобилните приложения с вградени възможности за текстова обработка подриват доминиращата позиция на MS Word, и на MS Office като цяло с по-лесната си употреба.

Добрата новина за Word 2013 е, че от Майкрософт знаят за това, което споменахме и нещо по-важно – постарали са се да оправят нещата.

Новата версия на приложението, следва някои от дизайнерските решения от новата философия на Windows Metro. Интерфейсът на приложението е изчистен.Тук имаме някои функции, които работят еднакво добре и с мишка, и с докосване, като например влагането на изображения в отворен документ. Другото, което е нужно да се спомене е подобряването на възможностите за онлайн сърудничество.

Нов външен вид

Първо, интерфейсът. Word 2013 взема много от визуалния език на Metro. Лентите с менютата и иконите присъстват и тук, като обаче вие може лесно да ги скриете, ако не искате да ги виждате, особено, ако използвате тъч-скрийн устройство. Всъщност благодарение на значително подобрение на съдържанието и начина по който се показват контекстните менюта, ще можете да скриете голяма част от основния прозорец на програмата.

Облак и сътрудничество

Подобно и на другите приложения, които са включени в офис-пакета на Майкрософт Office 2013, и Word е създаден с мисълта да се ползва в облак. Човек ще може да се логне в „облачния“ Word, като използва същата информация, с която се логва в акаунта си в Windows (Windows Live), или акаунта си за Office 365.

Чрез свързването си с облака, Word авоматически получава достъп до вашите настройки, както и до файловете ви в облака. Когато превключите от един акаунт в друг, вие ще може да видите списъка с последно използвани документи на този акаунт, както и много други персонализирани настройки без да се налага да излизате от акаунта си и да се логвате отново, като различен потребител.

Абонатите на услугата, по подразбиране запазват информацията си в SkyDrive или SharePoint.

Съвместното авторство на даден документ ви позволява да се местите от машина на машина и да редактирате един и същ документ дори, когато той е отворен на друга машина. Може даже да работите по него с някой, който е далеч от вас.

Когато няколко човека работя по даден документ, в долния десен край на прозореца се появява уведомение за това колко са хората работещи по документа. Когато разположите курсора върху съобщението, ви се показва числото и имената на хората работещи по документа. Когато кликнете пък върху дадено име ви се предоставя възможност да видите начин за свързване с човека, възможност за комуникация в реално време.

Word следи за това, къде правите промени в документа, като показва скоба около областта, която сте променили в документа при последното запазване на информацията. Word изпраща информация до другите редактори и след това нанася промените по копието в облака. Наличното обновяване на информацията може да бъде получено от другите редактори директно в техните копия на документа, като те биват очертани в зелено.

Друга функция, която е обновена са коментарите в документа. Вместо балонните съобщения досега, вече ще имаме възможност за публикуване на няколко коментара, подредени вертикално, както във Фейсбук, да речем. Преглеждащите даден документ вече ще могат да отговарят или допълват предния коментар в същият коментарен маркер. Кликайки върху имената на коментиращият, ще ни се предоставя контактна информация за човека.

Отвъд харията: богато уеб съдържание и PDF-редакция

Майкрософт публикува в последните издания на Word някои нови неща, които не могат да бъдат принтирани. В Office 2010 например, такава функция беше интеграцията с блог-платформи, например. Но при Word 2013 има такива функции, които например могат да ви помогнат лесно да вградите видео съдържание от Мрежата, да речем.

Благодарение на новият интерфейс поставянето на нов обект позволява оразмеряване и позициониране на обекта по един съвсем нов начин. В резултат на това, ще можете да поставите изображение в документа и да го форматирате само с докосване на дисплея на таблета.

Друга нова функция в програмата е PDF-импортирането. В миналото, внасянето на съдържание от PDF-документ в документ на Word, означаваше, че трябваше да режете, вмествате и реформатирате. В новата версия на Word обаче, PDF-файловете ще могат да се внасят по съвсем разичен начин.

Посредством специалната за това функция ще може да конвертирате текст, таблици и изображения от PDF-файл в уърдовски документ, който ще е готов за форматиране, след което ще можете да конвертирате файла в DOCX, или да го конвертирате обратно в PDF.

Word като четец

Едно от най-интересните нововъдения е новият вид на изгледа „четец“ (Reader). Това е режим, насочен главно към таблети при който четящият ще може да види текста в read-only изглед, който ще позволява на човек да прелиства страниците, точно, както при традиционна книга.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари