Множество потребители изпитват проблеми с Outlook.com

1
26

Много потребители на Hotmail изразиха недоволство към Microsoft след като акаунтите им бяха автоматично обновени към Outlook.com без да е искано тяхното разрешение.

В Microsoft Answers има 55 страници с оплаквания към новата пощенска услуга. В различни други форуми, страниците с оплаквания са много повече.

Разискваните проблеми в сайта на Майкрософт попадат най-вече в 4 категории:

1. Много потребители са били пренасочени към новата услуга без изричното им разрешение за това. Опцията „Go Back to Hotmail“ (от англ. „върни се към Hotmail“) изглежда не работи при всички потребители. От Майкрософт потвърдиха, че веднъж след като сте били прехвърлени към новия адрес, не може да се върнете вече. „За съжаление, няма възможност да се преименува вече съществуващ акаунт. Това е нещо, върху което работим, и ще оправим в бъдеще“, заявиха представители на компанията във форума.

2. Не всички са успели да преминат към Outlook.com. Някои потребители са се сблъскали с празен екран, а други със съобщение за грешка на сраницата.

3. Най-смущаващ проблем е този, че някои от потребителите твърдят, че не виждат старите си съобщения в пощата след преминаването към новия адрес.

4. Съобщени са проблеми с валидационния процес на Hotmail Human Interactive Proof (HIP). Появявали са се грешки, в които се е съобщавало, че символите не съвпадат с посочените в изображението. От компанията признават, че знаят за този проблем и работят по неговото оправяне.

Не са малко тези, които съобщават, че акаунтът им в Hotmail просто е бил деактивиран.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари