Мобилните оператори вече ще сканират лицата на хората в Китай

2
336

Китайските мобилни оператори вече са законово задължени да сканират лицето на всеки нов клиент, обработвайки го посредством технология за разпознаване на лица, базирана на мощен изкуствен интелект и машинно обучение.

Китай е най-големият мобилен пазар в света с повече от един милиард активни потребители и малко над три милиарда активни SIM карти. Повечето от тях са клиенти на трите големи държавни оператора – China Mobile, China Telecom и China Unicom. И тъй като Китай е държава със смесена пазарна икономика и стопанство, изглежда е напълно в реда на нещата Държавата да нареди на предприятията, доставящи телекомуникационни услуги да сканират и обработват биометрични данни за своите клиенти.

Мобилните потребители в страната винаги са били длъжни да регистрират своите SIM карти при покупката им и преди употреба, като до момента се използваха само паспорти или лични карти като доказателство за самоличност, както се случва почти навсякъде по света. Но новите разпоредби, публикувани през септември, ще изискват от операторите да стигнат една крачка напред.

Лицевото разпознаване в Китай

Пекин твърди, че мерките са необходими, за да се затегне защитата от измама, но има вероятност да възникнат много обществени дебати относно използването на технологията за разпознаване на лица в Китай, която е наистина най-напредналата в света.

Припомняме, че Китай наскоро въведе и употребата на система за социален рейтинг, която също използва биометрични данни за гражданите и работи на принципа на даването на отзиви за даден човек на база това дали сте негов приятел, колега или клиент, като в съответствие с оценките му, този човек ще има достъп (или няма да има) до редица социални и обществени привилегии. Когато Китай обяви този проект, редица критици по света го опреличиха на епизод на сатирично – гротескния сериал „Черното огледало / Black Mirror“, в който става ясно какво се случва, когато се използва подобно нещо…

Сканирането на лица в Китай се използва и в обществени места като метрото, летищата и дори някои магазини, като в някои търговски центрове дори потребителите могат да заплащат покупките си електронно като се оторизират само със сканирането на лицето. Някои оператори вече използват разпознаването на лица в част от търговските си обекти, но прилагането на тези нови разпоредби и поставено така, че да доведе до разширяването на обхвата до милиони повече души.

Привържениците на лицевото разпознаване твърдят, че е по-ефективно и сигурно. Но тук съществуват и някои опасения относно сигурността и поверителността на практика, както и липсата на регулация. Други се опасяват, че непрекъснатото събиране на такива данни ще засили масовия контрол.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx
мирчен
мирчен

„Други се опасяват, че непрекъснатото събиране на такива данни ще засили масовия контрол.“-треа си голем тъпунгер да си го помислиш…