Днес ще говорим за часовниците. По-специално, нека се опитаме да помислим, ще бъдат ли изместени класическите часовници от електронните – „умните“ часовници?

Първият ръчен часовник е създаден в началото на XIX век, но развитието на тази идея се е случило към края на XIX век в армията, където джобният часовник станал неудобен за ползване при водене на бойни действия. Крайната популярност на тези часовници била силна в началото на XX век. В периода от началото на XX век и в момента, ръчният часовник постепенно прави преход от устройство за отчитане на времето, към аксесоар за демонстриране на стила и дори статута. Причината за това е, че в края на 1900-та година се появиха други – по-миниатюрни и технологични устройства. Да, става дума точно за телефоните, а след това и за смартфоните.

Ръчните часовници обаче не отстъпват на телефоните – те стават все по-надеждни и интересни от гледна точка на технологиите и модата. От ръцете на обикновените хора, часовници почти напълно изчезнаха с излизането на смартфоните – те просто не са ни необходими, тъй като почти по всяко време на деня и нощта, нашите смартфони са лесно достъпни и можем да се възползваме от тях, за да разберем колко е часът. Ръчните часовници обаче започнаха да подчертаят статуса на бизнесмените и политиците на различни нива – сега много често може да се срещнат обсъждани теми относно стойността на часовниците върху ръцете на звездите, президентите и тяхното обкръжение. Часовниците на снимките – Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica a Grande Sonnerie са с цени около 1 500 000 долара.

Популярността на часовниците още повече бе намалена с идването на различни технологии в тази сфера. За първите „умни“ часовници в нашите представи могат да се считат часовниците WatchPad от IBM и Citizen, който работи под управлението на операционната система Linux. Тези часовници бяха представени през 2001 година. Особена популярност те не получиха, а проектът бе закрит през 2002 година.

Към 2013 г. вече на пазара се появиха гигантите, като Acer, Apple, Google, Samsung и други. Xiaomi представи първите си часовници малко по-късно – през 2016-та година. Най-често съвременните умни часовници работят под управлението на Android Wear и по-рядко – на Tizen. Apple също има отделна версия на своята операционна система, предназначена специално за Apple Watch.

Към 2018 г. вече се изготвят цели класации на часовници от различни производители, а продуктовата гама продължава да се разширява. Сред умните часовници се появяват и статус модели. Така, например Lux Watches Brikk, в основата на който стои Apple Watch, може да се похвали с диаманти и дори златна гривна. Става ясно, че умните часовници запълват и нишата от луксозни ръчни часовници.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари