fbpx
26.2 C
София

Модераторите на съдържание във Facebook искат възможност да работят от вкъщи

Най-четени

Модераторите на съдържание във Facebook от Ирландия се срещнаха в петък с вицепремиера Лео Варадкар, за да поискат право да извършват работата си от вкъщи. Те казват, че компанията ги е принудила да се върнат в офисите, дори когато случаите на COVID-19 са се увеличавали.

„Трябва да работим от вкъщи като всички останали служители“, каза Ибрахим Халава, студент по право, който работи като модератор на съдържание във Facebook. „Трябва да получаваме същите грижи за психичното здраве и права, които получават другите служители, но уви. Facebook не може да съществува без нас и трябва да спре да се отнася с нас като към граждани от втора класа.“

От 30 декември Ирландия въведе стриктни мерки за контрол срещу разпространението на COVID-19, при които посещенията на домакинствата са забранени и несъществените търговски обекти са затворени. В момента в страната има 192 645 потвърдени случая на COVID-19.

През август Facebook обяви, че разрешава на служителите си да работят от вкъщи до юли 2021 г. Това обаче изглежда не важи за нейните подизпълнители и външни компании. Два месеца след това разрешение, модераторите на съдържание, работещи във външната фирма CPL в Ирландия, която обслужва Facebook, са били инструктирани да се върнат в офисите. Според The Guardian компанията ги е класифицирала като „основни служители“ и е било необходимо да присъстват в офисите. Модераторите са били уверявани, че ако се докаже случай на COVID-19, офисите ще останат затворени за 72 часа. След три случая на вируса обаче, офисите са останали отворени.

По време на пресконференцията днес, Халава каза, че Варадкар се е съгласил да изпрати писмо до Facebook и Covalen – дъщерно дружество на CPL, в което да бъдат зададени въпросите за различното отношение спрямо редовните служители на компанията, и тези на нейните подизпълнители.

„Те ясно дадоха да се разбере, че здравето, безопасността и животът ни нямат значение за тях“, каза Пария Мошфеги, друг модератор на съдържание във Facebook. „Принуждават ни да влизаме в офисите, излагайки нас и семействата ни на риск от COVID-19, въпреки че някои от колегите ни се заразяват с COVID. Служителите на Facebook, работещи върху подобно съдържание като нас, са в безопасност и им е позволено да работят от вкъщи. Защо на нас не е?“

Технологичните компании са изправени пред нарастващ натиск за модериране на съдържанието по време на пандемията от коронавирус. През март YouTube обяви, че ще разчита по-силно на AI, за да наложи своята политика за модериране на съдържанието. През септември компанията заяви, че връща човешки модератори, отбелязвайки, че AI не е бил толкова ефективен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини