Модерните летищни скенери се оказаха по-несигурни от старите метални детектори

2
304

В момента по световните летища тече внедряването на модерни скенери, които имат за задача да разкриват дали пътниците не носят някакви оръжия или опасни вещества. Оказва се обаче, че изключително скъпите устройства, които облъчват с рентгенови лъчи всеки пътник могат да бъдат излъгани по елементарен начин, съобщи Gizmodo.

Авторите на блога TSA Out of Our Pants! публикуваха видео, в което показват нагледно какви са слабостите на новите скенери. Става ясно, че те могат да бъдат излъгани от всеки, почти без усилия. При старите метални детектори е било невъзможно да се мине с пистолет в джоба, но новите рентгенови скенери могат да ви пуснат без проблем. В клипа се виждат ужасяващите слабости на новата технология, която освен че не върши работа – показва пътниците така, както майка ги е родила и ги облъчва с малка доза радиация.

Да излъжеш новия вид скенери е лесно, защото те показват човешкото тяло на черен фон. Със същия цвят са и металните обекти, които се сливат с фона и са на практика неразличими, когато са пъхнати встрани от тялото. Водещият на клипа е минал през скенерите на две американски летища с предмети в джоба, които спокойно биха могли да са огнестрелни оръжия. Те не са били засечени от скенерите и той е летял спокойно.

Транспортното управление на САЩ е заклеймило видеоклипа и е заявило, че той е вреден, защото показва как могат да се заобиколят мерките за сигурност по летищата. Управлението обаче не е отрекло истинността на заключенията, направени във видеото.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари