fbpx
21.1 C
София

Модулният ядрен реактор NuScale може да произвежда водородно гориво

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

NuScale Power публикува резултатите от ново изследване, в рамките на което бе оценена икономическата ефективност на един от модулите на ядрения мини реактор, който компанията ще изгради в Айдахо. Резултатите показват, че модулите на ядрените реактори от този тип, могат от обикновена вода да произвеждат почти 50 тона водородно гориво на ден.

Водородното гориво е перспективна и чиста алтернатива на изкопаемото, като освен това при него липсват типичните недостатъци на акумулаторните блокове на електромобилите: бавното зареждане и ограничения пробег. Но водородът има и съществен минус – за разлика от изкопаемото гориво, това вещество не съществува в природата в лесно достъпен вид, както е например природният газ. Водородното гориво може да бъде получено от сложни молекули, но при този процес се изразходва много енергия. Към днешен ден 95% от водорода, който се произвежда в целия свят, се получава от преработването на изкопаеми горива. Един от тези методи е паровата конверсия, при който смес от пара и метан под високо налягане реагира с никел.

Учените от целия свят търсят начин да се справят с това ограничение. Един от вариантите е използването на ядрените мини реактори NuScale Power. Според новата научна работа, един-единствен модул от тези реактори може да генерира 250 MW топлина и 77 MW електричество. Главната конкурентна особеност на тези реактори е тяхната модулна конструкция – те могат да се обединяват в масиви, за да могат да осигурят необходимата пикова мощност. Освен това, те са много по-безопасни от обикновените АЕЦ и това позволява да бъдат изграждани близо до потребителите.

Но освен генерирането на електрическа енергия, ядреният реактор от подобен тип може да се използва и за получаването на водород. Идеята е обикновена вода да се нагрява до 300°C от който и да е модул на тези реактори. След това температурата на тази водна пара се вдига до 860°C С помощта на само два процента от изходната електрическа мощност на ядрения модул. На следващия етап се използва система за електролиза на парата, която действа точно обратното на един горивен елемент. Чрез натрупване на топлинна енергия в подобна система, водата се разделя на водород и кислород.

Експертите на NuScale пресметнаха, че процесът е икономически изгоден, а процесът за производство на водород при необходимост може да бъде включван и изключван по всяко време. Един от модулите на ядрените реактори NuScale Power може да произвежда от обикновена вода почти 50 тона водородно гориво на ден. По този начин е възможно да се намалят емисиите от въглероден диоксид със 168 хиляди тона годишно.

Тази есен комисията по ядрено регулиране на САЩ (NRC) официално сертифицира ядрения мини реактор на компанията NuScale Power. Още през 2021 година започва редовното производство на неголеми компактни ядрени реактори с мощност 50-60 мегавата


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини