Има немалко хора, които имат притеснение по отношение на добрите намерения на Google и Apple. Двете компании събират наистина много информация. При опит да намерим алтернатива се появяват имена като Lineage, Sailfish OS и други, но общото между тези платформи е, че изискват някакво ниво на техническа грамотност или бързо са ударили дъното.

Има ли устройства, които хардуерно и софтуерно да не ни слагат в ръцете на двете корпорации?

Очевидният отговор за евтино устройство е нещо от сорта на Nokia 105 и Nokia 106. Това ще свърши работа, ако нуждите на потребителя се свеждат до обаждания, SMS и слушане на радио.

Какво обаче, ако имаме нужда от устройство с възможностите на смартфон? Една възможност е да си вземем малък лаптоп. Много популярни по света са тези от серията One Mix – Yoga, 1S, 2S. Те се захранват от Windows 10, но при него имате някакво ниво на контрол каква информация да се събира. И все пак говорим за една от най-подлаганите на съмнения корпорации. Тук ще трябва да похарчим и по-сериозна сума, но отново ще останем далеч от високите цени на високия клас умни телефони.

Това обаче сякаш ли също не отговаря напълно на нуждата на масовия потребител – къде заради размери на устройството, къде заради нещо друго.

Проблемът е, че дори несъзнателно повечето хора са зависими от услуги на Google. Gmail доминира имейл пазара, YouTube е най-голямата видео платформа. За търсачката на Google няма реална алтернатива със същите възможности. Google Chrome е най-използваният браузър, а Google Maps предлага най-добрата услуга за карти. Имат алтернативи, но те изискват усилия, доработки или компромиси, на които масовият потребител не е готов.

Интересно е, че вече и новите „сапунерки“ се ориентират към по-умни операционни системи. Последния телефон на Nokia от тази категория, Nokia 8110, е оборудван с KaiOS. Google има $22 милиона инвестиция в проекта. Alcatel Go Flip 2, JioPhone и Orange Sanza са други телефони, които използват същата OS.

В KaiOS намираме WhatsApp, Facebook, YouTube, Google Maps и Google Assistant.

KaiOS започва като разклонение на проекта B2G (Boot to Gecko). Това е проект с отворен код на Mozilla, който фондацията спира да разработва през 2015-та. Gonk, операционната система под Gecko (енджинът за рендер на Firefox) представлява малко ядро на Linux, произтичащо от AOSP на Google, проектът за отворен код на Android.

Дори да приемем, че тази операционна система, която вече е изключително масова в Индия и Африка, е световна алтернатива на Android и iOS, тя си остава донякъде зависима от Google.

Дори Microsoft не можа да удържи на течението на пазара за мобилни телефони със своята операционна система.

Особено по отношение предлагането на приложения за платформата, нещата бяха много зле. Все още на пазара има останали телефони с тяхната OS, но те са стари модели и скоро ще спрат да бъдат поддържани.

Canonical се опита да се настани на пазара с Ubuntu Touch. Беше сериозен провал. Разработката в момента е в ръцете на UBports Community. През 2015 г. се появи версия за OnePlus One. След това имаше още няколко опита, но нищо особено.

Samsung и LG също имат амбиции да увеличат независимостта си. Samsung опита да предложи своята платформа Tizen в Индия, но безуспешно. За сега се среща само в умните часовници Samsung Gear. LG придоби webOS на Palm от HP през 2013. Използва се основно в умните телевизори на компанията.

Sailfish върви ръка за ръка с проваления проект на Nokia и Intel, MeeGo. Последната версия използва графичната обвивка на Jolla, компанията, която най-много подкрепя проекта. Sailfish може да се пусне на повече устройства спрямо Ubuntu Touch, но не виждаме модерен телефон, който да го използва. Същото важи за /е/ (бившата Eelo), която е Android изолиран от Google, и LineageOS (наследникът на CyanogenMod).

Като бъдеща възможност виждаме Librem 5 (телефон с PureOS), който дава сериозни надежди, поне на хартия.

Като цяло проблема на всички тези Linux-базирани проекти е идентичен със съдбата на операционната система за компютър. Има безброй много версии, но почти всички те са обречени още от старта. Повечето от създателите им няма нужните умения, желание и финанси, за да изгради наистина масова и надеждна платформа. Важи особено, ако включим хардуер, приложения, услуги, маркетинг, дистрибуция и поддръжка на продукта в уравнението. Докато това не се промени, целевата им група остава на ниво ентусиасти.

Ще изгрее ли звездата на Huawei?

Действията на Тръмп срещу Huawei накараха компанията да се замисли за алтернатива на американския софтуер и американските чипове. Производителят вече разработва своя операционна система, която е съвместима с приложенията на Android. Позната е под името Hongmeng OS. Потенциалните загуби на Huawei са в десетки милиарди, ако не може да предложи нещо на нивото на Android за устройството си, при нови продължителни санкции. Със сигурност няма да пестят ресурси за разработката.

Самата страна Китай има интерес да замени американските технологии с местни алтернативи. Това може да отнеме време, но в дългосрочен план може да нарани компании като Google, Qualcomm, Intel и прочие.

Последното антимонополно разследване на ЕС срещу Google цели да позволи на производителите да предлагат алтернативни браузъри и търсещи машини. Ще позволи на доставчиците и да продават телефони с алтернативни версии на Android, което Google до сега не позволява.

Проблемът не са само корпорациите

Каквото и да се случи с Apple, Google, Microsoft, хората купуват телефони заради приложенията. Почти всички приложения не третират добре личните ни данни. През 2017-та, проучване на Университета Бъркли установи, че около 70% от приложенията споделят информация с трети лица.

Самият модел за монетизация в бранша е базиран на наблюдение на потребителите. Антимонополните действия на Европа, въвеждането на GDPR регламента и други подобни инициативи за сега не са променили нищо съществено.

Каква според вас е алтернативата?

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
16 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

1. Статията е раздута до безобразност, по което съдя, че е авторска. Всичко може да се каже в точно две изречения, но като цяло е излишна, защото не казва нищо ново; 2. Колко по-добре би било да се каже, вместо израз от сорта на „Самата страна Китай“, просто „Китай“. Пълно е с такива… „в дългосрочен план може да нарани компании като“ – дали все пак не е превод (машинен)?… Може да им нарани чувствата, не знам какво друго може „да им нарани“… „американските чипове“?… – малко е спорно до колко са американски… Не знам защо сте решили, че има нещо… Виж още »

sw.hw
sw.hw

Пък и има приложения като Lucky Patcher, които могат да махат Permissions(права) на приложенията до дадени неща на телефона, като блутут, локация, интернет, wakelock, автоматично стартиране на приложенията и други. Може и реклами да се махат с него, ако някой си реши.. Допълнително има „mod apk“ на приложенията, които на мен лично са ми много полезни. Например от сайта на a2zapk.com ми харесват най-много. Има моднати приложения, при които са махнати реклами, analytics(тракери), изключват се автоматичните обновления на някой приложения, също в този сайт има „lite mod“, с които успяват да забързат приложенията и аз на един по-бавен телефон усетих… Виж още »

ahaha
ahaha

Само не ми казайте че рутнатите телефони са със защитени данни.. зад т.нар. от вас „свобода“ също стоят хора, които имат достъп до личните ви данни, само дето тях никой не ги контролира. И стига сте писали глупости под статиите, има хора, които не са толкова в час и биха си направили грешни изводи като ви четат глупостите

sw.hw
sw.hw

Не съм на мнение, че всичко ни е защитено и нищо не ни следи. Това е невъзможно в днешно време. Целта с която инсталирам custom ромове е, защото моят телефон е по-бърз с тях, понеже са по-изчистени и батерията пада по-бавно. С руут мога да си позволя да си пипам по системните файлове, sysctl, да променям настройките на кернела и други неща, които ми носят много ползи. Иначе си прав, който не разбира по-добре да не се занимава с тези неща, защото може да остане без телефон. Пък на който му се рискува – може да влезне в Гугъл и… Виж още »

Kuzmanovv
Kuzmanovv

И аз бях сигурен 🙄 , че под подобна /леко безмислена ☺/ статия ще се развихрят 📝 0.001% от ползвателите 📲 , които са най-големите „специалисти“. Да се чуди 🤔 човек как Google и Apple не са се избили да ги вземат на работа. „Боже колко мъка има в тези коментари Боже“ …

Програмист
Програмист

Не са ни забелязали, иначе веднага ще ни вземат на работа.

иБаси
иБаси

С Линукс се занимавам от ядро 0.9, сам се сети това от коя година е! Андроида е детска играчка за мен и НЕ никога не бих работил за Гугъл. Хващай терминал 1 или 2.

в русия съм в русия съм
в русия съм в русия съм

И като сложиш Опера вместо Хром ставаш невидим. Що се мъчите не мога да ви разбера…

djagi
djagi

@в русия съм в русия съм, не става въпрос дали съм невидим, а за предварително инсталираните гугълски приложения, които от много хора са нежелани. Опера ползвам, защото ми харесва повече, Хром и на компютъра не ползвам.

в русия съм в русия съм
в русия съм в русия съм

За мен е по-удобно да си браузвам из плей стора отколкото да се мъча с някакви apk mirror-и. А това дали съм зависим от гугъл или епъл – ми то от всеки софтуер си зависим. Дали ще е на Гугъл или на бай Пешо „алтернативата“ все ползваш това което някой друг е направил и настройваш само това което са ти задали. Ако някой иска наистина да е независим трябва да почне сам да си пише софтуера.

djagi
djagi

Някои бавно схващат и се нуждаят от допълнителни пояснения… Нека специално за теб поясня – въпроса под статията е „Каква според вас е алтернативата?“ и се имат предвид конкретно операционните системи на Google и Apple. Не се пита за някаква философска независимост по принцип… Ако ти мислиш, че няма нужда от алтернатива и специално ти не се нуждаеш от такава, напиши го в отделно мнение.

Max Tegane
Max Tegane

Прав сте. Статията е „авторска“, но неин авторът не е Даниел Маринов. А Jack Schofield. 🙂
– от The Guardian. Човекът си поддържа рубрика там: ‘Ask Jack’.
Ама за точно по-малко от 10 мин забелязвам втора статия „от“ Даниел М., която е – открадната. Преведена 1:1, заедно с картинките, и никакво споменаване на първоизточника. Другата беше свита от The Verge. Очевидно е утвърдена практика в kaldata.com.
А това е тъжно. Помня как започна сайтът. И са се развили дотук.

the original:
https://www.theguardian.com/technology/askjack/2019/jul/04/can-i-buy-a-phone-that-does-not-use-anything-from-google-or-apple

Георги
Георги

Ми да се надяваме Илон Мъск да намери решение и на този проблем! 🙂

pedro
pedro

Взех си такава нокия банан и го ползвам за основен, а айфон ХС-а за втори. Малко лагва понякога, но пък има 4г, тетъринг, гпс (по-скоро гсм локация с карти), браузър и блутут. Общо взето покрива 99% от нещата, които се ползват ежедневно. Колко е зависима от гугъл е спорно, единствените гугълски неща са картите и асистента, който е доста безполезен в неанглоезичните държави. Картата можеш и да не я ползваш.

в русия съм в русия съм
в русия съм в русия съм

Някой в Гугъл го заболяло дали бай Ганьо ще ползва нокиа с фенерче или нормален смартфон…

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Наскоро си купих китайче „сяоми“ с андроид го 8.1. За моя изнендада успях да дезактивирам ВСИЧКИЯ спайуеър и услуги и от гугъл и от китай. Още преди да му сложа сим и преди да му дам достъп до интернет. Без руут и без специални програми и регистрации в сайта на сяоми. Най упоритите програми като ГугълПлейСървисис ги дезактивирах през АДБ с команди като „pm unisntall -k –user 0 …“ и „pm disable-user …“. След като го допуснах до интернет единствения трафик беше до time.android.com и captive.apple.com. Наинсталирах му програми от f-droid и стана наистина „прайваси ориентед“. (Смартфон с уиндоус 10… Виж още »

в русия съм в русия съм
в русия съм в русия съм

Що се мъчите не мога да ви разбера?

Dave
Dave

И аз това се чудя, има си чисти ромове които можеш да инсталираш за 5 мин. Но пък някои хора им прави кеф да си ръчкат, няма лошо!

иБаси
иБаси

А колко по-лесно щеше е да си направиш един Custom ROM… С предварително разкарани всички боклуци и руут-нат със собствен hosts file, пипнат build.prop… Що ли се занимавам да пиша… ползвайте си „тоягите“ както ви харесва.

пропов
пропов

Аз па наистина не мога да разбера какъв ви е проблема с личните данни. Така или иначе реклами се бълват от всякъде. По добре поне да са адекватни. Аз получавам брошури всеки ден в пощата за пазаруване. Ама в тях ме интересуват 10% от нещата. Ако от LiDl, ALDI, Kaufland…знаеха какво ме интересува, ще спестим бая хартия и други ресурси. А това че някъде група хора знаят какви са ми хобитата и какво ям, ми това не ме притеснява, ласкае ме!