Всяко правителство, което реши да полага усилия за забраната на Биткойн, ще изглежда глупаво. Това смята Хестър Пиърс, член на американската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). Тя говори по време на виртуална конференция на MarketWatch тази седмица.

„Мисля, че отдавна минахме този момент, защото на практика, за да го сториш сега,  трябва да спреш Интернета. Не виждам как можеш да го забраниш. Да, можеш да опиташ, да положиш някакви усилия, но ще е трудно да спреш хората да търгуват с Биткойн. Мисля, че ще е доста глупаво правителствата да се опитат да го направят.“ казва тя, цитирана от Cryptoslate.

Освен това, забраната на Bitcoin ще изтрие близо $2 трилиона нетно богатство – на толкова се оценява крипто сектора към момента

Това със сигурност ще доведе до сериозни последствия. Като например ще повлияе негативно на пазара за заеми. Немалка част от притежанията на криптовалути са покрити именно от заеми. Забраниш ли ги, това ще доведе до неминуем трус.

Изявлението идва в момент, в който известния милиардер и инвеститор Рей Далио сподели, че вижда риск от това правителствата да забранят Биткойн и останалите криптовалути

„Всяка страна цени монопола си над контрола на търсенето и предлагането. Те не искат друг вид пари да работи и да се конкурира с техните, защото нещата могат да излязат извън контрол. Заради това изолираха златото, заради това има немалък шанс да се опитат да изолират и Биткойн.“, каза Далио пред Yahoo Finance.

Според Пиърс властите трябва да намерят подход за регулация, който е продуктивен и не налага ограничения.

Ще се появи ли скоро борсово-търгуван фонд (ETF) върху Bitcoin?

Тя посочва, че не знае дали и кога това ще се случи в САЩ. Припомняме, че в последно време има сериозна вълна от инвестиционни компании като Fidelity Investments, SkyBridge Capital и VanEck, които кандидатстват пред SEC за създаването на Bitcoin ETF-и.

Към момента регулаторът не е одобрил нито една кандидатура. Това може и да е добре за екосистемата, според някои експерти, но заслужава да бъде разгледано в отделен материал.

Има и още една причина властите да не искат и да не трябва да забраняват Bitcoin

Кристофър Коул от Artemis Capital има интересна гледна точка по въпроса. Според него Биткойн се е превърнал в сенчест монетарен инструмент. По един начин позволява преливане на ликвидност, което предотвратява допълнителното надуване на балони при конвенционални активи от типа на деривати, акции, недвижими имоти.

Коул обяснява в Twitter, че криптовалутата помага на щатското правителство като един обемен буфер, в който средната класа налива излишните си пари. Много от прясно напечатаните пари са там. В противен случаи те щяха да инвестират тези средства в имоти и други традиционни блага. Което води до последствия след себе си. И нямам как иначе. Тези $2 трилиона „излишни“ пари със сигурност могат да допринесат аз надуването на много балони, доближавайки ги до пръскане.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари