fbpx
1.4 C
София

Може би Илън Мъск не е човекът, който ще спаси планетата?

Най-четени

Както вече стана ясно, официално Илън Мъск е подал молба за прекратяване на сделката по придобиване на социалната мрежа Twitter. Но това, че няма да купи социалната мрежа, няма да му донесе само разходи в изгубени пари и време за преговори – ще донесе и значителни щети върху неговата репутация. В цялата сделка и медийна кампания, която направи относно плановете си за закупуването на Twitter, някои от анализаторите и неговите последователи, съзряха един огромен блъф. И според тях този блъф не е единствен, тъй като тази ситуация подкрепя мнението на критиците на Мъск относно целия PR, който прави около работата си – най-вече около каузата му да спаси планетата, да направи човечеството първия биологичен вид на Земята, който е прекосил жизнените граници на планетата и е мигрирал на други планети и други.

Медийните анализатори говорят, че има някои особени неща, които Мъск демонстрира, когато избухна в манията си да закупи Twitter. Става дума за неща, които придобиват статута на пробойни в репутацията, която Мъск успя да си изгради през годините – на футурист и смел индустриалец, който има капацитета и възможността да реши проблемите с климата и да изведе човечеството да живее на други планети. Разбира се, през всички тези години Мъск работи неуморно, за да привлече огромна база от поддръжници на каузите си. Безспорно Мъск е стигнал до известността, финансовото състояние и влиянието, с които разполага, благодарение на огромни, изключително амбициозни усилия да промени света и да го направи по-добро място за живеене.

На фона на всички каузи, по които работи, може би ще прозвучи странно, но когато съобщи за намеренията си да придобие Twitter, той внесе същата визионерска енергия и реторика, която излъчваше, че ще донесе спасение на света като революционизира и социалните мрежи.

Когато Мъск обяви намеренията си да купи Twitter, той каза, че според него платформата се е превърнала в нещо като агора – най-големият и шумен площад от градовете на Древността, трибуната, на която всеки излиза, за да бъде чут, когато има какво да съобщи. И именно поради това той успя да събере множество привърженици, тъй като аргументът, че „поради придобитата социална важност на платформата е от ключово значение хората да имат усещането, че могат да говорят свободно“ успя да спечели сърцата на мнозина, тъй като въпросът за свободата на словото е изострен за днешния интернет потребител повече от всякога, когато на фон имаме изключването на Тръмп от Twitter и рухването на каналите за дигитална комуникация на цели корпорации, които са се оказали в немилост в социалните мрежи.

Говорейки на TED по повод сделката преди известно време, Мъск каза, че придобиването на социалната мрежа не може да се разглежда като средство за правене на пари. „Става въпрос за бъдещето на цивилизацията, икономическият аспект тук изобщо не е от значение.“

По-късно, в рамките на вътрешно обсъждане със служителите на Twitter, Мъск беше заявил: „Искам Twitter да допринесе за една по-добра, устойчива цивилизация, в която да разбираме по-добре реалността. Twitter има изключителен потенциал. Аз ще го отключа“. Действително тези твърдения се открояват над всичко останало, защото аргументите на Мъск действително създават у всеки усещането, че става въпрос за бъдещето на човешкия живот. Отделно думите придобиват допълнителна сила и тежест, когато идват от човек като Мъск, който работи по изключително значими за бъдещето на човечеството каузи. От една страна е безспорно, че публичният му имидж е противоречив, публикациите му в Twitter нерядко са му носили множество проблеми с обществото, а отделно стои в основата и на някои от най-нелепите и абсурдни събития в публичното пространство – като избухването на Dogecoin, публикуването на странни миймове и „комични“ публикации по повод важни обществени събития и изпращането на кола в космоса, но останалата част от работата на Мъск е наистина сериозна. Мисията на Tesla е „да ускори прехода на света към устойчива енергия“. Neuralink се бори да изгради устройства, които да помогнат на хората с парализа да си върнат мобилността. А SpaceX? Компанията обещава да даде възможност на човечеството един ден да живее на други планети.

Мъск съвсем целенасочено е прекарал голяма част от живота си в планове за решаване на някои от най-големите проблеми на човечеството и света. Дава много обещания и представя на широката аудитория гениални прозрения. И именно общата шапка на всички каузи, по които работи, а именно спасяването и подобряването на живота на човечеството, е това, което му печели някои от най-големите фен бази в Twitter и другите социални мрежи. И нека бъдем реалистични – Мъск също е и човекът, който обича да говори с аудиторията си, да бъде динамичен и активен по темите, които я вълнуват, да опитва да бъде в крак с всичко и винаги да взема позиция по темите на деня. Но идеята му да купи Twitter или поне начина, по който я представяше, не беше с цел да придобие социалната мрежа, защото тя е основният му канал за комуникация с аудиторията и иска да има контрол над нея. Успя да спечели сърцата на аудиторията и много фенове, именно защото представи, че това би било сделка, която ще се нареди в редицата на SpaceX, Tesla и Neuralink – а именно такава, която ще промени начина, по който живеем.

Какви проблеми попречиха на Мъск да отключи истинския потенциал на Twitter? Защо не успя да финализира сделката и реши, че не би могъл да го управлява заедно с другите си компании и да помогна на човечеството и на този фронт? Честно казано, нямаме надежден отговор на тези въпроси. Пред Комисията по ценни книжа и борси на САЩ Мъск посочи две причини, поради които прекратява сделката с Twitter – от компанията не могат да му дадат реална информация за това какъв процент от профилите принадлежат на реални хора и какъв процент на ботове, както и факта, че преди продажбата ръководството на компанията е уволнило някои ценни служители на ръководни постове, без които Мъск смята, че дружеството няма да бъде същото. Това са уважителни причини, но далеч не можем да кажем, че са достатъчни, за да прекратят цялата сделка.

Мъск действително говореше за проблема с липсата на обективна информация за реалните потребители на платформата от доста време, дори влезе в спорове с главния изпълнителен директор на Twitter по този въпрос. Но със сигурност Мъск е знаел, че липсата на абсолютно реални данни за активните потребители на платформата е проблем, който се среща при всяка една социална мрежа в света. Действително е важен аспект от сделката, но едва ли е нещо, което милиардерът не е предвидил и не е очаквал. И именно това подозрение ни навежда над мисълта, че подобен казус не би могъл да бъде истинската и единствена причина за прекратяването на сделката. Фактът, че Мъск комуникира именно това като една от двете причини, които са го отказали от покупката, всъщност може да заглажда PR ефекта и публичната комуникация на сагата, но е трудно да повярваме, че това е проблем, пред който милиардерът, който иска да реши някои от най-тежките човешки проблеми, би се огънал. Дори да предположим за момент, че това е най-големият проблем на Мъск и заложим, че един изключително висок процент от потребителите на Twitter са ботове, например 20%, все още се питаме, какво от това? Потребителската база на социалната мрежа е огромна, ангажирана и активна, а през годините компанията разполага с надеждни доказателства, че генерира добри приходи от дейността си.

Ако разгледаме и другата причина, поради която Мъск твърди, че е отказал сделката, а именно напускането на някои ключови ръководители на компанията, дори тя не изглежда особено сериозно – в крайна сметка огромна част от човешкия капитал на дружеството все още работи за него и създава нови продукти и функции. Допълнително, специалист в подбора на хора като Мъск едва ли би се изплашил пред това да трябва да се бори, за да привлече някои кадри, от които сметне, че компанията има нужда.

Когато говорим за привличане на вниманието и гръмка реторика и публична комуникация на начинания и проекти, които все още са далеч от обещанията, не можем да подминем и работата на Мъск по Neuralink. Както вече споменахме, мисията на компанията е да създаде компютърен чип, който да се свързва с човешкия мозък, за да помогне за възстановяването на загубени функции поради органично увреждане, а някой ден и да предостави възможности, които природата не ни е дала – като например директен достъп до бази данни, връзка с интернет или подобрени телесни способности. Макар и компанията да напредва в изследванията и разработките си, действително все още остава далеч от това, което обещава да постигне в най-близко бъдеще. Отделно всички знаем за преувеличенията за автопилота на автомобилите на Tesla, за който Мъск всяка година казва, че е почти на финалната права от това да замени човека зад волана, но вече няколко поредни години това така и не се случва – просто защото технологиите все още са в ранен етап на разработка. Същото може да бъде проследено и за обещанията, които дава за космическите ракети на SpaceX, които макар и да са изключителни и да постигат огромни резултати и иновации, почти винаги закъсняват с това, което Мъск вече е обявил като постигнато.

Има всевъзможни теории защо опитът на Мъск да купи Twitter се провали. Каквато е да е действителната обаче, можем да обобщим, че навярно милиардерът или е сметнал, че няма да успее да изпълни каузата, за която обеща първоначално да се бори, или е решил с цялата сага около купуването на социалната мрежа да привлече ново внимание около себе си, да мобилизира и придобие по нов, органичен начин светлината на прожекторите и да избухне в публичното пространство отново, както е показал, че обича да прави. Дали Мъск работи наистина здраво и реалистично по каузите, с които се ангажира и осъзнава от кои да се откаже, когато усети, че няма да е достатъчно ефективен? Или експлоатира всички възможности да бъде винаги гореща тема като използва някои от най-въздействащите обещания за подобряването на живота на човечеството, без обаче да има ясна визия и план как да ги постигне?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини