Може би се задава нова Студена война: коронавирусът към 7 май

7
2516

Сутринта, на 7 май бяха регистрирани 3,82 милиона души, заразени от новия коронавирус. Оздравелите са 1,3 милиона, а починалите от COVID-19 са малко над 265 хиляди.

През изтеклото денонощие са регистрирани над 95 хиляди нови заразени от новия коронавирус, а починалите са 6811. Продължаваме да следим новините относно борбата с COVID-19 в целия свят.

Страните с най-голям брой заразени

Последните 24 часа Заразени Починали Оздравели
САЩ 1 263 092 (+25 459) 74 799 (+2528) 21 2981
Испания 253 682 (+3121) 25 857 (+244) 15 9359
Италия 214 457 (+1444) 29 684 (+369) 9 3245
Великобритания 201 101 (+6111) 30 076 (+649) няма данни
Франция 174 191 (+3640) 25 809(+278) 53 972

 

Сряда, 6-ти май

В САЩ застреляха учен, който се считаше, че е на прага да направи много важно откритие, свързано с новия коронавирус. 37-годишният Бинг Лю от медицинската школа към университета на Питсбърг получи куршуми в главата и шията. Стрелецът, 46 годишният Хао Ху, бе открит в своя автомобил наблизо. Според предварителните данни, той се е застрелял.

Коронавирусът ще зарази от 60% до 70% от населението на планетата. Експертите отново се спряха на хипотезата, че новият коронавирус ще зарази от 60 до 70% от населението на Земята, преди пандемията да започне да спада. Според американското министерство на здравеопазването, към днешен ден са заразени от 5 до 15% от жителите на САЩ. Подобни данни публикуваха и другите държави.

Учените представиха три възможни сценария за развитие на събитията:

  1. Темпът на разпространение на новия коронавирус ще се забави през лятото, но с нова сила ще избухне през есента и зимата
  2. Вълната на заразяване ще има форма на синусоида, пиковете и спадовете на която ще варират от един регион към другите
  3. Пандемията ще стане хронично вяла и ще продължи година и половина, а може би и повече

В Ухан, градът който се счита за източник на новия коронавирус, отвориха врати училищата. На 6-ти май 58 000 деца се върнаха зад учебните чинове на Ухан. По-късно, отново през месец май ще бъде възобновено ученето и в Хонконг.

Великобритания излезе на второ място по брой починали от новия коронавирус. Според данните на университета Хопкинс, в тази страна от COVID-19 са починали 29 427 души. За сравнение, в САЩ броят на регистрираните фатални случаи е 72 271, а в Италия 29315.

Френските лекари са на мнение, че тази инфекция е била пренесена в Европа по-рано, отколкото се предполагаше досега. Споменава се пациент със симптоми на COVID-19, регистриран от френските медици през месец декември миналата година. Не е ясно как се е заразил и дали той не е нулевият пациент в страната.

Опровергани бяха изявленията на Доналд Тръмп за изкуствен произход на новия коронавирус. Директорът на националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, имунологът и инфекционист Антъни Фаучи за пореден път опроверга заявлението на Доналд Тръмп, че новият коронавирус е с изкуствен произход. Американският президент вече няколко пъти заявява, че SARS-CoV-2 е разработен от китайските учени от лабораторията по микробиология в Ухан, които случайно са го пуснали на свобода. Специалистите всеки път опровергават тези думи на Тръмп.

Русия официално призна за фалшива информацията за изкуствено създаване на новия коронавирус и чипиране на населението с цел изграждане на нов световен ред.

Експертите очакват пик на туберкулозата. Поради повишеното внимание към SARS-CoV-2 учените прогнозират 1,4 милиона починали от туберкулоза. Учените напомнят, че медиците трябва да се заемат с ваксини срещу туберкулоза, СПИН и малария, и да не хвърлят всички сили върху новата напаст.

Властите на Словакия, вдъхновени от позитивните тенденции по излизане от пандемията разреши на част от бизнеса да се завърне. Започват да работят ресторантите, хотелите, магазините извън пределите на големите търговски центрове и т.н. The Guardian, напомня, че още на 24 април в Словакия бе разрешено отварянето на малките магазини и бяха разрешени сватбените церемонии с ограничен брой гости.

Стотици изследователски групи и голям брой учени работят върху създаването на ваксина срещу новия коронавирус. Специалистите специално подчертават, че това не е надпревара, а всеобщ опит да се намери решение на проблема.

Задава се нова Студена война. Експертите се опасяват от възникването на нова Студена война на фона на конфликта между двете свръхдържави САЩ и Китай. Ситуацията започна да се усложнява след като администрацията на Доналд Тръмп започна да обвинява Китай, че е позволил епидемията да се разгори в целия свят. Започна ежедневен обмен на „информационни бомби“ – и двете правителства показват своите експерти и се опитват да спечелят точки в очите на своите граждани.

Швеция се приближи до 3000 починали от новия коронавирус. Показателите на тази страна са значително по-високи от тези в съседните държави. Швеция има 291 починали на милиона души. За Норвегия този показател е 40, за Дания – 87, за Финландия – 45. В САЩ, където има най-много фатални случаи, смъртността на 1 милион души е 219.

Затвориха метрото в Ню Йорк. През нощта на вторник срещу сряда за първи път в историята на Ню Йорк бе затворено метрото. Това бе необходимо, за да се направи пълна дезинфекция. Влаковете бяха спрени от 01:00 до 05:00 часа. През това време бяха подадени 61 автобуса, които покриваха маршрутите.

7 май, четвъртък

Спор относно нулевия пациент. Епидемията от COVID-19 е могла да се зароди в началото на месец октомври 2019 година. Информацията е на учените от университетския колеж на Лондон, който направи анализ на 7000 геномни последователности, събрани от целия свят. Анализът показва, че първият случай на предаване на новия коронавирус от животно към човек се е осъществил между 6 октомври и 11 декември.

South China Morning Post напомня, че според правителствените данни на Китай, първият случай на инфектиране е регистриран на 17 ноември 2019 година.

Учените заявиха, че геномното разнообразие на SARS-CoV-2 популацията, което се повтаря в някои държави, показва за много широко предаване на COVID-19 в целия свят, вероятно много по-рано, отколкото се считаше досега. Геномният анализ хвърля съвсем нова светлина върху новия коронавирус.

Отмениха президентските избори в Полша. На 10 май в Полша трябваше да се състоят президентските избори, но опозицията не се съгласи поради продължаващата епидемия в цялата страна.

Сърбия отмени извънредното положение. Отменя се комендантския час, възрастните хора могат да напускат домовете си, децата отиват на училище. Носенето на маски е задължително.

След година и половина нашият живот ще бъде съвсем друг„. В интервю за CNN епидемиологът Катлин Рувърс заяви, че през следващите година и половина животът в целия свят няма да е както преди. Това може да продължи докато не бъде създадена действаща ваксина срещу COVID-19. Тя каза, че едва ли ще се наложи хората да остават в домовете си по 12 или 18 часа, но ще има периоди на точкова намеса за принудителна изолация при възникване на огнища на зараза.

Минус 14% на БВП на Великобритания. Централната банка на Англия предупреди, че последствията от COVID-19 епидемията вкарват страната в дълбока рецесия. БВП на тази страна е намалял с 14%, а безработицата се очаква да нарасне до 8%. Но през следващата година се очаква голям отскок – плюс 15% на БВП.

ООН има нужда от три пъти повече пари, необходими за хуманитарна помощ за най-уязвимите на пандемията страни. Тази сума е нараснала от първоначалните $2 милиарда на $6,7 милиарда. Списъкът с особено силно уязвимите страни се допълни с Бенин, Джибути, Мозамбик, Пакистан, Филипини, Того, Зимбабве. ООН посочва, че в тези страни доходите на населението бързо спадат, безработицата се увеличава, запасите от храна се стопяват, а цените растат. Ако сега не бъдат взети мерки, трябва да се готвим за мащабен конфликт, причинен от глада и нищетата. Засега ООН е събрала половината от необходимата сума.

Малцинствата страдат повече. Представителите на етническите малцинства във Великобритания, особено чернокожите мъже и жени, са с по-висок риск от смърт от COVID-19. Учените недоумяват.

Ръст на домашното насилие. Непрекъснато постъпват сигнали от Русия, Ирландия, Белгия, Испания, Великобритания и други страни, като статистиките показват 60% ръст на домашното насилие. Проблемът е глобален.

Още три милиона безработни в САЩ. Миналата седмица още три милиона души подадоха молби за помощ при безработица. По този начин общият брой на тези заявления достигна 33 милиона. Нивото на безработица в САЩ достигна 20%. Подобно нещо не е виждано от времето на Великата депресия.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари