Може ли ИИ да се научи да предсказва своите действия

0
30

Малките деца много добре разбират, какво ще се случи, ако обърнат пълна чаша. А машините не могат. Въпреки многобройните съвременни алгоритми, компютърът не е в състояние да предскаже последствията от своите действия. Разбира се, стига да не е специално обучен и оставен да се самообучава.

 

Групата специалисти от института за изкуствен интелект „Пол Алън“ Allen Institute for Artificial Intelligence, AI2 създаде програма, която дава възможност на слабия ИИ да „разбере“, какво ще се случи след изпълняването на едно или друго действие. Учените считат, че предвиждането на бъдещето е в основата на разбирането на околния свят и случващото се в него. По този начин, съвременният ИИ ще започне да прави по-малко грешки – например автономният автомобил ще може да „предскаже“ и предвиди последствията при различните ситуации на пътя.

Системата, разработена от Роузбех Мотаги (Roozbeh Mottaghi) и неговите колеги, създава сложна база данни за различните обекти. В специална триизмерна виртуална среда се използва машинно обучения чрез над 10 000 обемни сцени. Специално за тази цел е създаден специализиран 3D енджин.

Компютърната система постепенно се обучава, в началото чрез несложни 3D обекти и тяхното движение. Постепенно системата е започнала самостоятелно да предполага, какви сили е най-добре да се приложат към триизмерните обекти и какви ще бъдат последствията от проявата на тези сили.

 

Очаква се резултатите от тази научна работа да бъдат полезни в много сфери, понеже метода на пробите и грешките не може да се използва навсякъде. Например, при роботизираните автомобили това е абсолютно изключено. Има много други подобни примери – компютъризираната система за обслужване на клиентите в магазина не може да събаря стоките от рафтовете, за да се научи да разбира своите действия.

Този проект се нарича Project Plato и неговата основна цел е да даде на роботизираните системи възможност да разбират своите действия, без да ги проверяват на практика. В рамките на този проект се създава ИИ, който в реално време може да се научи да разбира събитията и последствията от тях.

Много учени считат, че проектът Ai2 е важен за днешния свят и че разбирането на сцената е много по-сложен процес, отколкото разпознаването на изображения.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари