fbpx
13.5 C
София

Може ли Русия да бъде изключена от GPS?

Най-четени

Възможно е Русия да бъде изключена от спътниците на навигационната система GPS, но от техническа гледна точка това би било много трудно да се осъществи.  Освен това подобна стъпка е свързана с репутационни и финансови загуби, тъй като неизбежно ще засегне съседите на Русия, заяви пред РИА Новости главният редактор на бюлетина „ГЛОНАСС“ Константин Крейденко.

По-рано медиите съобщиха, че Федералната агенция за въздушен транспорт е препоръчала на авиокомпаниите да се подготвят за евентуално изключване на навигационната система GPS. От своя страна главният изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че държавната корпорация ще изпрати предложенията си до Министерството на транспорта и Росавиация за подмяна на абонатното оборудване на самолетите, опериращи в Русия, от GPS към ГЛОНАСС.

„Това е малко вероятна и трудна задача… За да се изключи Русия, трябва да се спрат половината сателити наведнъж. А след прелитането над Русия трябва да се включат отново. Когато ги включите, трябва да извършите тестовете отново. Това е грубо казано. Така че задачата е много трудна“, каза Крейденко.

Той обясни, че руското навигационно спътниково съзвездие ГЛОНАСС представлява 24 устройства, които летят по осем в три орбити на височина около 19 000 километра. Според него, САЩ имат малко повече сателити. За да се получат повече или по-малко точни координати, време и посока на обект на Земята или самолет, той трябва да е в полезрението на поне три спътника.

Експертът уточни, че САЩ разполагат с три станции на екватора, които позволяват управление на GPS сателитите от Земята. Спътниците не са постоянно над една и съща точка на Земята, а обикалят планетата за около 12 часа. Няма да е възможно да се деактивират само онези сателити, които в момента са над Русия, а ще трябва да се забрани достъпът до GPS до огромно „петно“, което ще обхваща и територията на съседните държави.

Крейденко смята, че би било много по-лесно да се задръсти ефира. Това може да се направи, например, за да се прикрие движението на някой много важен държавник или друга личност. Тази тактика е възприета и от измамници, за да не плащат пътни такси.
„В определена не много голяма зона можете да поставите заглушител или да подправите сигнала. Всички наши сигнали са отворени, за да се намери необходимият код, да се намери структурата на сигнала и да се изпрати на някое превозно средство или някъде в региона и да се поставят грешни координати“, – каза експертът, като уточни, че не е възможно да се постави заглушаване на цялата територия на такава голяма страна като Русия.
„Има и друга особеност. Индия или Япония, например, са много близо до Русия, в сравнение с разстоянието от 19 000 км до спътниците в орбита. Ако се опитате да деактивирате нещо чрез GPS, веднага прекъсвате и индийската, и японската система. Как ще възстановите авторитета си след това е много трудно. Навигацията е едновременно сигурност и пари“, подчерта Крейденко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини