Може повече да няма Made in China или защо производителите напускат Китай

21
13847

Samsung затвори и последния си завод за производство на смартфони в Китай. Поднебесната постепенно престава да бъде глобалния световен производител – оттам тихичко си заминават големите компании. Apple например, частично прехвърли производството си в Индия, а малко по-късно я последва Google с неговия Pixel. Изглежда, че до болка познатият надпис Made in China може да изчезне. Защо става така?

Наистина ли големите корпорации си отиват от Китай?

Да. Samsung например, отдавна направи това, а преди няколко дни затвори и последния си от общо трите завода в тази страна. Засега не е известно със сигурност къде ще отиде. Може би ще последва пътя на Sony, която се отказа от Китай в полза на Тайланд. Аналогична стъпка навремето направи Google, известен със своите смартфони Pixel. Интернет гигантът отиде във Виетнам и сега неговите устройства се сглобяват на модернизираните поточни линии на Nokia.

Същото обмисля да направи Apple и дори гигантският Foxconn, в който се сглобява много електроника, включително iPhone. Корпорацията от Купертино възнамерява да прехвърли 30% от своето производство в Китай към други страни, като на първо място е Индия, но внимателно се проучват Мексико, Виетнам, Индонезия и Малайзия. По същия начин постъпват не само производителите на смартфони, но и на разнообразна памет. Какво става?

Пазарните анализатори виждат три основни причини за тази толкова масова миграция.

Търговската война с Америка

САЩ и Китай отдавна си подливат вода: въвеждат мита, САЩ арестува финансовия директор на Huawei Ванчжоу Менг и какво ли още не. Потребителите не усещаха нищо, понеже всичките тези сюрпризи се маскираха от дългата верига посредници. Но да си припомним, че Тръмп въведе 15% мито за импорта на електрониката от Китай, което за телефоните и битовата електроника ще влезе в сила през декември. Това няма как да не се отрази на портфейлите на купувачите и за да избегнат това, технологичните гиганти бягат от Китай.

Как действа това мито? Да вземем един класически пример – iPhone се сглобява в Китай – следователно това е китайска стока и в САЩ тя ще се продава с 15% мито. Apple ще трябва или да вдигне цените със същите тези 15%, или да се лиши от част от приходите. И двата варианта няма как да се харесат на корпорацията от Купертино – продажбите на iPhone и така падат, а една по-висока цена ще доведе до нови проблеми. И разбира се, никой не иска да компенсира подобна загуба от собствения си джоб.

Тази ситуация е валидна не само за екипа на Тим Кук. Тя е актуална за всички компании, които сглобяват своята техника в Китай и я продават в САЩ. И понеже Северна Америка е основният пазар за повечето технологични гиганти, на тях им е по-лесно да преместят производството си по-далече от фронта на търговската война, за да не зависят техните приходи и печалби от търканията между лидерите на тези две страни Освен това, бизнес конфликтът между тези две свръхдържави оказва влияние на сложната система на световната доставка на различни електронни устройства.

Втората причина: Китай отдавна престана да бъде световната евтина ковачница

През 2008 година правителството на КНР прие закон, защитаващ правата на работниците и служителите. Оттогава заплатите в Поднебесната непрекъснато растат. През 2017 година средната заплата в Китай превиши тази на Мексико, Бразилия и Русия, и се изравни със средната заплата в периферните европейски страни. През 2019 година средната работна заплата в Китай прехвърли $900 и остана на ниво около $920. Не е за учудване, че големите брандове започнаха да гледат към другите държави, понеже китайската работна сила стана твърде скъпа. Така например, в Индия минималното заплащане на един работен час е $0,7, докато в Китай вече е почти $4.

В КНР вече никой не иска да работи за паничка ориз. Освен тогва Китай сериозно стимулира местните корпорации, които започнаха да произвеждат същите продукти с не по-лошо качество, а като погледнем смартфоните – дори и с по-добро от това на своите контрагенти.

Към днешен ден цената на производството в Китай вече не е така привлекателна. Силно влияние оказват ръстът на работната заплата и глобалната автоматизация на производството. Вече има държави, в които цената на работните ръце е по-ниска, а качеството е сравнимо.

Защо тогава технологичните гиганти не си заминаха още преди три или пет години? Причината е, че Китай има великолепно изградена инфраструктура. Всичко се намира в обособени райони и дори има цели градове, специализирани в производството на конкретен продукт. Преместването на поточните линии не е лесен процес, а и ще трябва отново да бъде изградена логистиката. Но големите играчи вече са готови на това заради високите мита и нарасналата цена на работната ръка.

Третата причина: на технологичните гиганти им е по-изгодно да продават своите устройства там, където се произвеждат, но в Китай започнаха да купуват само местното

Редица анализатори считат, че Samsung е спрял производството на смартфони в Китай най-вече заради това, че тези устройства там никой не ги купува. Местните предпочитат Huawei, OPPO-Vivo или iPhone. Технологичните гиганти вече трудно пробива в КНР – китайците предпочитат своята си електроника, с изключение на Apple.

Конкуренцията с местните компании оказва голямо влияние. Китай вече разполага със собствено конкурентно производство, което успешно изтиква от локалния пазар дори и най-големите брандове.


В крайна сметка големите играчи няма да имат избор и ще се махнат от Китай. Там вече е скъпо, конкуренцията е висока, а и Тръмп въведе големи мита. Може би вместо фразата Made in China вече ще започнем да виждаме думите Made in India.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ДжО1984
ДжО1984

Ако за една работа ти трябват 2 китайци или виетнамци, то за същатата ще ти трябват поне 10 индийци. Но защо срявнявате Китай и Индия, по правилно е да се сравнява Китай със Сащ и Германия взети заедно. Те Сащ са силни, само и единствено, защото печатат $.

Micr0
Micr0

Печатат и са с най голям дълг в света…

FreeMind
FreeMind

Производителите ще напуснат Китай и после Китай ще дойде при тях.
Нужен е просто един бърз марш на Народно Освободителната Армия….

Пинко
Пинко

Да, ама HP вече на 100% произвеждат принтерите там, а закупиха и заводите на Самсунг, както и марката. Малко пропаганда е статията.
Малко известно е, че памети, флашки, ссд дискове се произвеждат в Полша, дори тези дискове са най-евтините на пазара. Поляците могат, румънците могат таблети и т.н. да правят, а ние… ние сме добивна страна – руда, жито и т.н.

Ней
Ней

Не „малко“, ами чиста пропаганда си е тази статия и не само тази. Самсунг никой не ги иска в Китай, особено след като „яхнаха“ ръста на Хуауей в Европа, само и единствено заради Тръмп, а не заради реално превъзходство. Сони дали ще продадат милион устройства за година и то уърлдуайд… Така че, по никакъв начин присъствието им, или отсъствието не влияе на икономиката на Китай. Но нали трябва да се говори и пише угодно за САЩ, голям зор е да се правят“ такива новини. Все пак живеем в държава, която открито раболепничи на САЩ, ще четем такива“ „новини“ постоянно:)

Даниел
Даниел

Няма как да се случи, това са изградени инфраструктури за стотици милиони. Това не е България да го оставят да се разруши ей така, с лека ръка. Ако един си тръгне идва друг, или самите китайски компании го закупуват и продължават подобно производство с техен си бранд. Този ноу-хау, който света им даде ги изстреля в космоса. Искаха евтин труд и инвестираха в Китай, а той от своя страна им усвои технологите. Няма безплатен обяд, китайците са наистина велика нация, колкото и да се оптват да ги подценяват някои! Няма кой да ги спре, този китайски икономически подем е добър… Виж още »

F*ck F*ck the USA
F*ck F*ck the USA

И като остарее това ноу-хау, какво ще правят чайниците?

111
111

Каквото и сега – як индустриален шпионаж

ми какво да правят...
ми какво да правят...

Могат например с натрупаните трилиони долари да дадат двойно по-високи заплати на специалистите си, отколкото им предлагат американците. След което да продължат да развиват технологиите си. Я погледни големите компании в Силициевата долина! Една трета от служителите им са китайци, една трета – индийци, а останалите – руснаци, поляци или мигранти първо поколение от друга страна на бившия соц. лагер. А 90% от софтуера им се пише извън щатите на аутсорсинг и се поддържа от индийски call-центрове.

U4en
U4en

след като целият свят се приравни на качество „маде ин чина“, вече няма значение къде ще е заводът, резултатът е един и същ

жълтури, жълтури на всякъде
жълтури, жълтури на всякъде

А дано, че ми писна на всичко което си купя да пише – Китай.

chichomitkobrat
chichomitkobrat

i posle kato pishe „made in france“ se chudish zashto struva 10 puti po skupo xD

Калин
Калин

„китайците предпочитат своята си електроника, с изключение на Apple.“ – В цял свят предпочитат Аппъл 😀
И така умря мантрата на хейтърчетата – „Аппъл няма нищо, сивчко в Китай се произвежда“. Умници мамини 😀

Е баш де!
Е баш де!

Китайците предпочитат Apple, щото в него всичко си е тяхно, китайско производство 🙂

яьаюеъэао
яьаюеъэао

И `кво му харесвате на тъпия Ейпъл!?!?!?!?!? Какво може той което другите не могат!?!?!?!?!? А ограниченията в софтуера му спрямо марки които не са ейпъл!?!?!?!? Или най- важно е тъпото и безсмисленото робуване на марката, нали е Хамериканско. Иде ми да ревна от тъпотията ви!!!

tazmanian
tazmanian

какво има повече ли ?
сигурност ! и ако това търсиш – никой друг няма да ти я даде
няма друг телефoн, който да не може да бъде хакнат
няма друг телефон, на който просто не могат да те зпишат какво говориш
и разни такива дреболии
като събереш парички и си купиш, може пък да разбереш какво е 😉

Хаахах
Хаахах

Хахаххаха кажи го на холивудските звезди колко е сигурен нищо че вс им голи снимки са в нета хахахах хахаха

Михаил Вохам
Михаил Вохам

Само червени комунистически тролове може да се радват на успехите на Китай. Успехи, които са изковани с огромна кражба на технологии и продукти от Западния свят. Без тези откраднати главно от САЩ технологии, Китай нямаше да произвежда почти нищо. Доналд Тръмп много правилно забрани всякакъв износ на технологии за Китай. Само гнусните соросоиди и червените комунисти се радват на успеха на Китай. Ама това, че заради китайските боклуци затвориха фабрики и заводи в цяла Европа – това не ги интересува комунистите. Всъщност т. нар. „комунисти“ и „социалисти“ НЕ СЕ интересуват изобщо от съдбата на европейския или американския работник. На тях… Виж още »

Александър
Александър

Пич, има много други сайтове в които да се изказваш. Тук се говори за технологии не за политика. Агресивното ти и необосновано поведение показва, колко компетентен си и какво представляваш. В този сайт не намесат политически теми, както ти се опитваш да политизираш тази тема. Да, тук спорим, но с факти а не с обиди и нарицания!
Ти определено си еталон за Трол и абсолютен клоун!

dsaa
dsaa

Напускат, защото китайците осъзнаха, че ориза е само гарнитура и искат повече пари за труда си. На ред са индийците, проблемът е, че докато в Китай партията контролираше тая маса хора, в Индия е масова мизерия и всеки прави каквото си знае. Както казват работодателите тук – няма кадри. Кадри има, робите свършиха, та и в Китай се случва това. Просто ще отнеме повече време, защото не са 5 или 50 млн. човека.

K. К.
K. К.

Приеми го така – време е и други държави да се развият! Хуманитарната акция на световния бизнес, изразяваща се в повишаване жизненото ниво на неразвити държави чрез инвестиции в тях продължава…