Човешката памет не е съвършена и на практика всеки е готов скъпо да заплати за нейното подобряване. Учените от университета в южна Калифорния успешно работят върху този проблем. Business Insider и New Scientist съобщиха, че специалистите са успели да създадат своеобразна протеза за паметта – мозъчен имплант, който подобрява паметта с 30%.

Това са няколко електрода, имплантирани в мозъка и чип. Според създателите, имплантът имитира естествените процеси за обработка на спомените, въздействайки със слаби електрически импулси на хипокампа – областта на мозъка, играеща важна роля в обучението и запомнянето.

Чипът бе тестван на група от 20 доброволци. На всеки от тях бяха поставени въпросните електроди, а след това бяха проведени тестове за запомняне. На участниците в експеримента бе показана редица изображения, които трябва да бъдат описани след 75 секунди. Анализирала се е реакцията на техните неврони за да се определи, кои точно области на мозъка се активират при спомените. А по време на втората серия тестове именно тези специфични области са стимулирани от имплантите.

Учените доказаха, че създаденото от тях устройство повишава производителността на мозъка с 30% при тестовете за запомняне. В бъдеще, новият чип може да се използва за лекуване на деменция. Същият принцип може да се използва и при създаването на импланти за стимулиране на зрението, двигателните функции и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари