fbpx
3 C
София

Моногамията в 5G: Португалия и Испания продължават напред в плановете за 5G с Huawei

Най-четени

Испанският телекомуникационен оператор Telefonica потвърди, че ще използва оборудване от Huawei в основния слой при изграждането на своята 5G мрежа, но ще предприеме стратегия, в която участие ще вземат много доставчици на оборудване и мобилни технологии по целия свят.

САЩ забраниха на местните телекомуникационния оператори да използват клетки, базови станции, апаратура и технологии на Huawei при изграждането на 5G мрежите в страната от съображения за националната сигурност и призовават съюзниците си да последват примера. Администрацията на Тръмп добави компанията в черния списък на страната, с което забрани на всички предприятия на територията на Щатите да имат каквито и да било бизнес или търговски отношения с китайския технологичен гигант. Huawei многократно отрече всякакви обвинения за неправомерни действия, докато Вашингтон не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на обвиненията си.

Huawei е основен доставчик на телекомуникационно оборудване за много европейски мрежи, като в това число и за българските мобилни оператори, а натискът на САЩ беше посрещнат с хладен отговор от страна на правителствата и операторите, които се опасяват, че иновациите и технологичния прогрес ще намалеят, а разходите ще се повишат, ако бъде наложена някаква забрана.

Huawei и Европа

Някои избират да забранят използването на китайска техника (макар и основно да се подразбират решенията на Huawei, участие в изграждането на мобилните мрежи на Европа има и друга китайска технологична компания – ZTE), тъй като почти цялата мрежова информация се обработва именно там – в ядрото. В същото време обаче, на Huawei се разрешава да предложи решения за изграждането на радио слоя за покритие. Поне това сочат спекулациите за официалната позиция на Обединеното кралство, ако някога бъде взето окончателно решение.

Испанският оператор Telefonica използва технологични решения от Huawei при изграждането на своите мобилни мрежи от 2G и 4G в частта от ядрото и сега планира да направи същото и с 5G. От компанията обаче потвърдиха, че ще търсят втори доставчик. Не е взето решение относно радио оборудването.

Повечето мобилни оператори възприемат мулти-доставчически подход, тъй като той подобрява устойчивостта на мрежата и помага за постигането на максимална икономическа ефективност и рентабилност на и без това изключително скъпата инвестиция. Например, ако един оператор използва един доставчик за основните, транспортните и радио слоевете на своята инфраструктура, тогава би било много по-лесно за един хакер да предизвика хаос и да извади мрежата от равновесия. Всъщност именно по тази причина Германия призова своите мобилни оператори да избягват „моногамията“ в изграждането на 5G мрежите.

Португалия също пренебрегна налагането на каквито и да било ограничения на Huawei. Според докладите, португалският външен министър Аугусто Сантос е казал на държавния секретар на САЩ, че страната ще вземе решение за всеки отделен случай. Това решение ще проправя пътя на търговските 5G услуги в страната, които се очаква да стартират в следващата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини