Великобритания ще набавя една трета от нужната ѝ енергия от морските вятърни инсталации по нейните брегове до 2030. Това стана ясно от изказване от министъра на Енергетиката и чистия растеж Клеър Пери, която анонсира новата Offshore Wind Sector Deal сделка, сключена между правителството и индустрията, предава Energy Live News.

По този начин, уточняват от Департмаента за бизнеса, енергията и индустриалната стратегия, за пръв път в своята история, Великобритания ще произвежда повече енергия от възобновяеми източници, отколкото от традиционни горива. Планът е до 2030, Великобритания да доставя 70% от енергийните си нужди, именно от възобновяеми източници. Заедно с това, ще бъде направена сериозна инвестиция от 40 милиона британски паунда в инфраструктура.

Проектът ще подпомогне също така сериозно компаниите в северозапада, Източна Англия, Хъмбър и региона на Солент, така че да бъдат конкурентно способни не само на домашната сцена, но и на международно ниво.

Британското правителство се надява също така да увеличи сериозно експорта към САЩ, Япония, Тайван и Южна Корея с 500%. За целта на мисията на правителството и индустрията се планира и сериозно намаление на цените на проектите през следващите години, така че вятърните ферми да станат по-достъпни, с което да се повиши интереса към тях.

„Тази нова секторна сделка ще подпомогне растежа е една чиста, зелена морска вятърна революция, която ще стимулира домовете и бизнесите във Великобритания, носейки инвестиции в крайбрежните общности и запазвайки позициите ни на глобални лидери в този динамично развиващ се сектор“, обяви при представянето на плана Пери.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ташак бай Иване...
ташак бай Иване...

И след първата морска буря – 70% от Острова на свещи. След което – дотации от държавата за нови ветрогенератори. А данъкоплатците ще плащат и ще го духат… ветровит.

reactor.jp
reactor.jp

Друго си е да те тресне едно земетресенийце и после да разчистваш ядрени отпадъци, нали? За един японец питам…

Бай Линус
Бай Линус

Бай Иване, май не си стигнал дори до първото изречение на статията.

Бай Хуй
Бай Хуй

Не бе, аз минах направо на второ изречение от втори абзац…

Мак
Мак

Може би вариантът за напред ще бъде да си останете тука на земята, докато останалата част от прогресивното човечество колонизира космоса. Моежете да се върнете и в пещери, а когато космонавите решат да видят какво се случва със Земята да го помислите за „богове“. Ядрената енергетика е рискова, а новите технологии предполагат един по целесъобразен живот в синхрон с природата. Ако това не ви харесва и прогреса ви кара да се чувствате несигурни в себе си, замислете се докъде щяхме да стигнем, ако през цялата човешка история слушахме the naysayers.

115
115

Ти пък какво ще колонизираш, като щом се отдалечиш от земното магнитно поле, радиацията ще те убие за няколко месеца. Колонизатор… 😀

PC до Мак
PC до Мак

Тоя па мно’у прогресивен! Още малко и ще тръгне да колонизира космоса с ракети, задвижвани с вятърна енергия 🙂 😀 Като искаш живот в синхрон с природата – връщаш се в роднто си село, вземаш си две овчици, две козички и една крава, пасеш ги цял ден на ливадата, копаш в градината с мотиката, мелиш зърното във вятръна мелница, обличаш се в кожи, отопляваш се на екологичен огън от изсушени кравешки лайна, лятото се къпеш в реката, а зимата – е, тя колко е една зима, има-няма 3-4 месеца…

Кольо
Кольо

„Заедно с това, ще бъде направена сериозна инвестиция от 40 милиона британски паунда в инфраструктура. “
Сумите, които се споменават във връзка с програмата Offshore Wind Sector Deal не са само една и са доста различни от тази написана в статията тук.