Мошеници разпространяват фалшива версия на AdwCleaner

0
439

How-To Geek и други медии алармират за регистрирана мащабна атака, която цели доставянето на фалшива версия на популярния софтуер за борба със спайуер и адуер AdwCleaner.

Фалшивата версия е насочена към Windows потребители и се опитва да изкопчи от тях $60 долара под предлог, че така ще защити системите им от „откритите“ от приложението заплахи. Видът на атаката е в стила на класическа scareware кампания (от англ: scare – „плаша“ и software. Вид метод за атака, при който атакуващата страна представя пред компютърния потребител станал нейна жертва заплашителни или стряскащи съобщения, понякога придружавани даже със звук – атаките от този тип обикновено не са свързани с доставянето на малуер и често са браузър-базирани).

„Ироничното в случая е това, че приложението попада на вече инфектирани с някакъв вид адуер или спайуер системи“, като представя на потребителите съобщения като горното“, обясняват от медията.

Когато потребителят свали и пусне фалшивата версия на AdwCleaner, пред него се представя реално изглеждащ прозорец и индикатор, че то сканира системата, след което извежда съобщение, че системата е пълна със спайуер. Потребителят бива подканян да си инсталира пълната версия на приложението, за да се освободи от заразите, плащайки сумата от $59.99 на сметка в PayPal.

Доста любопитна политика на злодеите е това, че ако платите исканата сума, потребителят бива отвеждан на страницата на официалната страница на AdwCleaner, където разбира, че приложението е безплатно, но пък поне вероятно успява да почисти системата си, включително и от фалшивата версия на согтуера.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за