Мощна соларна буря може да върне информационните технологии в каменната ера

3
19

Слънчевите изригвания се случват постоянно и са напълно непредвидими, както по отношение на тяхната честота, така и по сила. Никой не може да прогнозира какво ще се случи с тях, а опасностите, които крият не са никак малки. Много вероятно е един ден да станем свидетели на толкова мощно слънчево изригване, което да ни върне в каменната ера, съобщи Space.com.

В историята на човечеството има примери за силни магнитни бури, които са причинявали големи щети. Една от по-скорошните удари канадския град Квебек през март 1989 година. Пет милиона души останаха без ток, а причинените щети бяха за 2 милиарда долара.

Едно от най-мощните изригвания е било през 1859 година. От короната на Слънцето били изхвърлени огромни количества плазма, която полетяла по посока на Земята. В резултат на това се развихрила толкова силна магнитна буря, че офисите на телеграфните станции избухнали в пламъци. През XIX век информационните технологии били много слабо развити, но ако подобно изригване се случи в наши дни вероятно ще настъпи същински погром, а щетите ще бъдат почти невъзможни за изчисляване.

На този етап човечеството не е подготвено да посрещне едно истински силно слънчево изригване. Ако явлението от 1859 година се повтори вероятно ще останем без комуникации, компютри, телевизия, навигационни услуги и сателити. Развитието на света ще се върне с няколкостотин години назад, а хората ще пострадат доста, защото животът им в момента е напълно зависим от високите технологии.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
NokiaUserwaterjesstERROR85 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Greak
Greak

Kaкво ще правиме без технологиите ? май няма да спя тази нощ.

waterjess
waterjess

Спете спокойно и се подгответе за едно ново начало! Да кажем просто: един рестарт, какво толкова!

tERROR85
tERROR85

12.12.2012 🙂 Аз не се притеснявам като кажат че идва буря дърпам шалтера и нямам щети 🙂