Мощността на мрежата [email protected] за борба с COVID-19 превиши 1 екзафлопс

9
1998

Този месец в мрежата за разпределени изчисления [email protected] бяха добавени още няколко перспективни проекти за борба с новия коронавирус. Тези дни към тази инициатива се присъединиха популярната общност от ентусиасти PCMasterRace от Reddit, а след това участието си в проекта обяви и Nvidia. На фона на всичко това мрежата се разрасна до небивали размери, а нейната изчислителна мощност стана изключителна.

Администраторите на [email protected] съобщиха, че изчислителната мощност на разпределената мрежа е превишила един екзафлопс. Това значение съответства на един квинтилион изчисления в секунда – 1018 изчисления или милион трилиони. Това е десет пъти повече от изчислителната мощност на най-бързия в света суперкомпютър Summit, който разполага с 9216 процесора IBM POWER9 с по 22 яда плюс 27 648 ускорители Nvidia Tesla V100. Освен това общата изчислителна мощност на стоте най-добри суперкомпютри в целия свят е по-ниска от 1 екзафлопс.

Интересно е, че напливът на потребители, които искат да се включат към проекта е толкова голям, че започнаха да не достигат отделните подпроекти, които се изпращат на потребителите. Координаторите на [email protected] обмислят как да разделят решаваните от мрежата задачи на още по-малки блокове.

Целият свят започна да се обединява в мрежата [email protected], за да помогне в борбата с новия коронавирус. Благодарение на това, учените получиха възможност за изключително бързо изследване на варианти на възможни лекарства и ваксини срещу COVID-19.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х

Ако му се направи по-добра рекламна кампания и убедят хората в ползата, може да се увеличи стократно поне.

Ухааааа!
Ухааааа!

Докато вие си мишкувате в къщи и се чудите ще ви стигнат ли парите за ядене и тоалетна хартия до края на кризата, тия тарикати изкОпаха койни за стотици милиони с вашите машини и тока, кйто вие плащате. Но докато има овце, ще има и овчари да ги доят и стрижат…

Д-р Х
Д-р Х

Просто момче си, какво правиш в тоя сайт?

Иван
Иван

Много си прост бе ухати, не виждаш ли че хората направиха пари от криптовалутите. Само будалите които изтърваха влака сега ревете.

Панайотов
Панайотов

За 14 дни в [email protected] натоварването което отчетох беше почти 4% от цялото време, няма задачи и клиента стоеше постоянно на изчакване. Докато в BOINC клиента и проекта [email protected] нещата са по-динамични и натоварването за 9 дни е около 99%.
Който може и има желание да разгледа и техния проект.

[kid]
[kid]

И аз се включих в [email protected], но както пише в статията не достигат блокове за обработване и приложението ми стои доста време на изчакване.

Raptora
Raptora

Хъм

Илиян
Илиян

Аз също се включих към [email protected] и съм оставил компютъра 24/7 включен и не спира. Зает е 99% от времето. Подкрепете и се включете, различни отбори се състезават, ето статистиката https://stats.foldingathome.org/teams , аз се състезавам за отбор LinusTechTips_Team , но ако имаше български отбор веднага се включвам.

Иван
Иван

Браво пич, атака с двата крака. Да счупим тъпата корона веднъж завинаги.