Замърсяването на въздуха може да бъде по-вредно за здравето ни, отколкото се предполагаше, според ново проучване. То установи, че продължителното излагане на замърсен въздух оказва значително влияние върху нашите познавателни способности, особено при по-възрастните мъже.

Според изследването, публикувано във вторник в Сборника на Националната академия на науките на САЩ, дишането на замърсения въздух води до „стръмно намаляване“ на резултатите от устните и математическите тестове. Когнитивен спад или увреждания, които могат да бъдат причинени от замърсяването на въздуха според изследването, също са потенциални рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер или други форми на деменция.

Средният резултат може да се сравни с една година загуба от образованието на човека. Ефектът е по-силен при по-възрастните хора над 64 г., при мъжете и при хората с по-ниска образователна степен.

Изследователите смятат, че резултатите имат глобални измерения, тъй като 80 процента от градското население по света диша въздух, чието ниво на замърсяване не е безопасно.

По оценки на Световната здравна организация замърсяването на въздуха годишно причинява преждевременната смърт на 7 милиона души по света. Замърсяването на въздуха в София също е на ръба. Стойностите фини прахови частици в атмосферния въздух напоследък са около или малко над допустимите норми.

Най-податливи на вредното влияние на замърсяването са малките деца и възрастните хора, но дори и здрави физически хора може да имат следните симптоми, ако са изложени продължително на замърсения въздух.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
10 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
zh1
zh1

Не знам какво ви прави въздуха, ама май не е от него …

Българин го наречи...
Българин го наречи...

Погледни на картата Ганьо и ще видиш, че и ти дишаш мръсен въздух. Ганьо , ганьо…

zh1
zh1

Коментарът ми бе към заглавието. Така написано, навежда веднага на тази мисъл. А относно твоя коментар – това няма нищо общо с карта, но как да е 🙂

Америка
Америка

Мръсният въздух е България е в пъти по-важен от всяко заяждане за правопис, често такива заяждания дори нямат почва. Направете си страница вие и се налагайте на пазара. Така работи капитализма!

shmaizera
shmaizera

ко речи пич…

Мислете
Мислете

Рекох, че докато се заяждате за това как е написан текст или заглавия, забравяте, че става дума за един важен проблем и писането на иронични коментари и подхвърляния няма да го решат. Задружните сили ще го решат, така както са го направили на Запад, а не като тука да стоите и да се карате за един тъп правопис, докато се тровите 24 часа от този скапан въздух. Затова и нормалните хора се махнаха от такива хейтъро-идиоти като вас.

shmaizera
shmaizera

На ганьовците у “народното“ събрание определено много им влияе тоз въздух…..

Западняк
Западняк

А, гановците, които ги избраха и които ги търпят и които търпят това положение? В една демократична държава основна отговорност има суверена, от който произтича властта. Именно затова суверена е основия проблем. Такива като теб, които не осъзнават, че да функционира една държава е нужно обществото да действа, а не просто да чака „някой отгоре“. Това да обвинявате само другия, а не само себе си, е продукт на колективната отговорност, която е чиста безотговорност, един социалистически рефлекс, който родителите ви са ви го предали на вас.

shmaizera
shmaizera

За нов „девети“ ли намекваш,щото от двата пръста за нас е все средния,и два са само метрите преАтел….

Западняк
Западняк

Явно не си трезвен, а мене са ми казвали с луди и с пияни да не говоря.

shmaizera
shmaizera

забрави „непознати“ млади човече….

Пенчо
Пенчо

Да забранят всички дизели е решението. Писна ми да ги гледам как пушат скапаните дранголници и после хората що умирали от рак инфаркт и т.н.