Емблематичната програма за обработка на електронна поща ще продължи живота си под формата на софтуер с открит код.

Музеят по компютърна история обяви, че след петгодишна битка с бившия собственик на Eudora, Qualcomm, ще публикува кода на някога обичания имейл клиент за macOS и други платформи.

Програмата е създадена още преди взрива на Мрежата – през 1988 от Стив Дорнър, по времето, по което той работи в университета на Илинойс. Когато WWW започва да набира скорост в средата на 90-те години на миналия век, Qualcomm поема лиценза на Eudora и наема Дорнър. Това помага на софтуера да се разпространи отвъд Apple компютрите, към Windows и други системи. След време обаче компанията решава, че програмата не е проект, който си заслужава усилията да бъде обслужван и го изпраща в заслужена почивка.

И сега, след намесата на компютърния музей се намесва, Eudora получава шанс за нов живот, макар и вероятно най-вече за игра на ентусиасти и ретроманиаци. „В края на краищата, Qualcomm реши не просто да ни предостави лиценза, но и собствеността върху кода, запазената марка, правата и домейновите имена. Споразумението около трансфера ни позволява да публикуваме кода под либералния открит лиценз на BSD, което означава, че всеки може да го използва за лични или комерсиални цели“, споделя Лен Шустек, председател на борда на директорите на Музея по компютърна история.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Кольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Музеят по компътюрна история“(заглавието)
Компътюрната история, е нов раздел, измислен от другарят Дамянов 😉