fbpx
5.8 C
София

„Мултитърсенето“ в Google с помощта на изкуствен интелект вече е достъпно

Най-четени

Наред с други новини, свързани с изкуствения интелект, днес Google съобщи, че новата ѝ функция наречена „мултитърсене“ ще бъде достъпна за потребителите на мобилни устройства навсякъде, където вече е налична функцията Google Lens. Функцията за търсене, която позволява на потребителите да търсят едновременно с помощта на текст и изображения, беше представена за първи път през април миналата година като начин за модернизиране на търсенето в Google, за да се използват по-добре възможностите на смартфоните.

Както Google обясни по-рано, „мултитърсенето“ се основава на технология на изкуствения интелект, наречена „Multitask Unified Model/Мултитаскинг унифициран модел“ или MUM, която може да „разбира“ информация в различни формати, включително текст, снимки и видеоклипове и след това да прави изводи и връзки между теми, концепции и идеи. Google използва MUM в рамките на своите функции за визуално търсене Google Lens, където позволява на потребителите да добавят текст към заявка за търсене.

„Ние предефинирахме какво означава търсене, като въведохме Lens. Оттогава въведохме Lens директно в лентата за търсене и продължаваме да въвеждаме нови възможности.“, заяви Прабхакар Рагаван, главен вицепрезидент на Google, отговарящ за продуктите Search, Assistant, Geo, Ads, Commerce and Payments, на пресконференция в Париж.

Например, потребител може да извади снимка на риза, която е харесал в Google Search, след което да попита Lens къде може да намери същия модел, но на друг вид облекло, като пола или чорапи. Или пък може да насочи телефона си към счупена част от велосипеда си и да въведе в Google Search запитване като „как да поправя това“. Тази комбинация от думи и изображения би могла да помогне на Google да обработва и разбира заявките за търсене, с които преди не е могъл да се справи или които биха били по-трудни за изпълнение само с помощта на текст.

Техниката е най-полезна при търсения за пазаруване, при които бихте могли да намерите дрехи, които харесвате, но в различни цветове или стилове, или пък можете да направите снимка на комплект за хранене, за да намерите подходящи елементи към него, като например подходяща покривка. При многократното търсене потребителите могат също така да стесняват и прецизират резултатите си по марка, цвят и визуални атрибути, казват от Google.

Функцията беше достъпна за потребителите в САЩ през октомври миналата година, а през декември беше разпространена и в Индия. От днес Google казва, че „мултитърсенето“ е достъпно за всички потребители в световен мащаб на мобилни устройства, на всички езици и във всички държави, в които е наличен Lens.

Вариацията „мултитърсене в близост до мен“ скоро също ще е налична, съобщи Google днес.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини