Мъж изгуби 600 000$ в биткойн заради изтегляне на грешно приложение

14
2225

Миналия месец мъже на име Phillipe Christodoulou взема телефона си, изтегля приложение за дигитален портфейл за криптовалута от магазина за приложения на Apple и влиза в профила си.

Измамниците, които са създали приложението, маскирайки го с името на реномирана компания за крипто портфейли, което Phillipe е изтеглил, са забелязали новия профил, който е добавен към листите им, присвоявайки си 17,1 биткойна от Phillipe, които по това време са били на стойност от 600 хил. долара, съобщават от The Washington Post. Това е шокиращо разпространена измама както на платформите на Apple, така и на Google, а за съжаление изглежда малко вероятно компаниите да направят нещо, за да минимизират този тип измами.

Apple винаги се старае да предаде послание, че проверява всяко едно приложение в магазина, което е част от причината Phillipe да обвинява повече компанията, че не е направила достатъчно, за да гарантира неговата сигурност, отколкото обвинява самите престъпници, които са откраднали по-голямата част от спестяванията на живота му.

„Те предадоха доверието, което имах към тях. Apple не заслужава да се измъкне заради това.“, казва той.

В този случай крадците са публикували своето приложение в магазина под прикритието, че е услуга за криптиране и след това, след като получат одобрение, са го променили на имитиращо приложение на разработчика на крипто валутни хардуерни портфейли Trezor, които не предлагат собствено приложение. Apple разглежда приложенията, които са изпратени до нея, но няма начин да проследява приложения, които напълно променят облика и функционалностите си, след като станат активни, което е сериозен недостатък на платформата.

Фирмата за анализ на блокчейн Chainalysis потвърди, че криптовалутата на Phillipe в действителност е открадната и това се случва с много други жертви.

„Има доказателства, че става въпрос за съществена измама, която носи стотици хиляди долари“, заяви говорителят на компанията Мадлен Кенеди.

Но няма много какво да се направи, освен Google и Apple да започнат да предприемат действия за блокиране на такъв род приложения, така че и други хора да не станат жертви. Но с изскачащите нови версии на измамата, за съжаление на този етап престъпниците остават необезпокоени.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари