Мъж се кандидатира за губернатор на Калифорния, за да може да публикува фалшиви новини във Facebook

4
889

Мъж от Калифорния се кандидатира за управителния кабинет на щата, само и единствено с цел да може да пуска фалшиви новини и реклами във Facebook. Той казва, че намерението му е да спре политиката на социалната мрежа да позволява на политиците да публикуват новини и изказвания, които съдържат фалшива информация, и не се проверяват от алгоритмите и модераторите на Facebook за достоверност, както всички останали новини.

Още от президентските избори през 2016 г., Facebook се опитва да докаже, че се бори с дезинформацията в платформата и се стреми да осуети намесата в изборите на Русия, Иран и други страни. Социалната мрежа се отказа от много неща в хода на тази битка – включително и партньорства и инвеститори. Най-силният ѝ инструмент към момента е именно съвместната работа с организации за проверка на фактите и достоверността на новините и изказванията.

Какво накара Адриел Хамптън да направи това?

Именно тук идва един съществен момент – кампаниите на политиците са освободени от проверка на фактите и това е политика, на която Адриел Хамптън, мъжът, за когото пишем в началото, се противопоставя. Политическият активист, който ръководи собствената си маркетингова компания в Сан Франциско, се регистрира в понеделник като кандидат за изборите за губернатор на Калифорния през 2022 г.

Той заяви, че възнамерява да използва новия си статус като кандидат, така че да може да пуска новини и кампании във Facebook, които ще съдържат неверни данни за президента Доналд Тръмп, изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг и други ръководители на Facebook.

„Моята непосредствена цел е да накарам Facebook да спре да освобождава политиците от проверка на фактите и последиците за лъжи в платформата“ , каза Хамптън, който се кандидатира за Конгреса през 2009 г.

Хамптън заяви, че Facebook има потенциала да бъде „много опасен“ в ръцете на изкусен манипулатор.

„Особено съм загрижен за Facebook и други платформи, които позволяват поведенческото или идеологическото насочване на индивидуално ниво“, каза той. „Това е наистина, наистина мощно оръжие за манипулация, а изборите изискват манипулации.“

Хамптън е ковчежник на комитета за политически действия The Really Online Lefty League, който миналата седмица публикува реклама във Facebook, съдържаща невярна информация за републиканския сенатор Линдзи Греъм.

Facebook бързо свали публикацията, която включваше и видео, в което лъжливо се твърди, че Греъм е подкрепял „Зелената нова сделка“, казвайки, че докато политиците за освободени от проверка на достоверността, политическите групи не са.

Какво стои зад тази политика на Facebook?

Решението да не се проверяват постовете на политиците предизвика критика от кандидатите за демократичен президент сенатор Елизабет Уорън и бившия вицепрезидент Джо Байдън. За да илюстрира мнението си, Уорън публикува кампания по-рано този месец, в която фалшиво твърди, че Фейсбук и Зукърбърг са одобрили преизбирането на Тръмп. Социалната мрежа не премахна провокацията.

Зукърбърг защити решението на Facebook по-рано този месец, като заяви, че приемайки политически реклами, Facebook помага на хората да чуят гласовете на политиците, които предизвикват избирателите

„От гледна точка на бизнеса този спор не си струва, той представлява много малката част от нашия бизнес, така че не става въпрос за пари“, каза Зукърбърг.

Facebook не отговориха на искане за коментар.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

оти се абиш, бе батка? мурзилките по цел свет си го праят от ден едно и без да се кандидатират за губернатори. чини ми се че имаш некви други скрити желанийца.

Капитализъм
Капитализъм

„The Really Online Lefty League“ – това са социалисти. Искат отворени граници, глобално единно правителство и война срещу пазарна икономика, националната държава, семейството, свободната търговия и границите.

Алекс
Алекс

Интересно начинание, дано да се получи нещо, че това право да лъжат безнаказно е отвратително.

Чип за зеле
Чип за зеле

Каквито и мотиви да изтъква, този човек със сигурност не е идеалист. Прави това за да продава фалшиви новини.