Мърдането на мишката наистина ускорява работата на Windows 95

7
1735

На 1 юли тази година един от потребителите на Stack Exchange си спомни странното поведение на операционната система Windows 95 при инсталирането на приложения. Оказа се, че потребителят с никнейм user2652379 и до днес се пита защо при движение на мишката работата на Windows 95 значително се ускорява. Той се опитал да намери с помощта на търсачките информация за този феномен, но не успял нищо да открие. Въпреки че проблемът отдавна не е актуален, в сайта се намериха потребители, които обясниха защо се получава така.

В операционната система Windows 95 събитията се обработват чрез един общ цикъл на ядрото, включващ редица по-малки цикли. В общия цикъл входно-изходните задачи се изпълняват моментално, а за фоновите задачи се отделят по 15,6 милисекунди от цикъла. Когато курсорът започне да се движи, буферът се запълва с входни задачи, които рестартират цикъла отначало. В резултат от това фоновите задачи получават много повече машинно време и много от тях се изпълняват значително по-бързо. Така например, времето за инсталирането на големи игри намалява цели четири пъти (например от един час до 15 минути), ако по време на инсталацията активно се движи курсора на мишката. Естествено, в по-късните версии на Windows разпределението на приоритетите на различните задачи е променено и мърдането на мишката повече не ускорява инсталаторите.

Потребителят с никнейм Cody Gray поясни, че странното поведение на Windows 95 се дължи на това, че кодерите неправилно са използвали особеностите на операционната система. Те за извиквали функцията MsgWaitForMultipleObjects, но тя не е можела да се задейства, ако на опашката са се натрупали задачи, очакващи обработка. Заради неправилно определените приоритети се е получавало осезателно забавяне.

А вие забелязвали ли сте подобно поведение в ОС Windows 95?

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DragonSlayer
DragonSlayer

Спомням си, че триех текстови файлове, за да освободя място за инсталацията на Tie-Fighter. Чак толкова не бях напреднал, че да ползвам такива хакове като мърдане на мишката.

WTF
WTF

Виво
Виво

малки сте за да обсъждате за бъговете на Win95/98

Капитализъм
Капитализъм

Баси, тука излиза новина за нова версия на mIRC, някой пише за бъг в Windows 95, наистина ще вземе и аз да гледам тоя Stranger Things. Тотално луда работа…скоро и Петър Стоянов ще запееш „Времето е наше“…

3.1
3.1

А за проблемите с windows 3.1 нещо?

111
111

Разбира се, че помня какво съм забелязал на компютъра преди 24 години. На ОС, която не ползвам от 21 години. Олигофрн

Палустиниец
Палустиниец

А аз като си мърдам лишката ми се ускорява удоволствието 🙂