fbpx
5.8 C
София

Мъртвите говорят: Учени възкресиха гласа на 3000-годишна мумия

Най-четени

Учени възпроизведоха гласа на 3000-годишен мумифициран свещеник с помощта на 3D принтер, който пресъздаде гласовата кутия на индивида. Резултатът е няколко секунден аудио запис, но изследването е истинска находка и първата по рода си реконструкция но човешки глас. Учените планират по-нататъшна работа по пълно възстановяване на гласа на отдавна починалия египтянин.

Мумията е на Несямун – египетски свещеник и книжовник, живял по времето на фараона Рамзес XI (около 1099 – 1069 г. пр. Н. Е.), и е работил в храма на Карнак в Тива.

Неговото мумифицирано тяло е било достатъчно добре запазено, като съответните меки тъкани са останали непокътнати, което е истинско чудо, предвид процесът и дейностите по мумификация, които египтяните са прилагали. Така запазените тъкани, са позволили на учените да пресъздадат 3D отпечатан гласов апарат след CT сканиране, както обяснява ръководителя на проекта в статията, публикувана в журнала Scientific Reports.

Екипът включва широк колектив от учени от Royal Holloway, London University, University of York и Leeds Museum и работата е част от проекта за култура „Гласове от миналото“.

Мечтаят ли роботите за електрически овце?

За момента, разработката все още не обещава възкресяване на гласове от миналото, но идеята е, че постижението е важна повратна точка в работата на учените, които по-нататък могат да разработят компютърен модел, способен да възпроизвежда членоразделни думи и цели изречения, досущ така, както те биха били казани от покойния Несямун, който със сигурност е имал доста мелодичен глас, предвид професията му, която е включвала публично говорене и песнопение.

Изследователите отбелязват:

„Това акустично пресъздаване на гласа на древен египтянин не дава основа за синтезиране на човешка реч с гласа на отдавна починали хора. За целта са необходими още много проучвания за съответните артикулации на гласовия тракт, фонетиката и модела на неговия език, но очертават солиден изследователски потенциал в областта.“

Това ще рече, че един ден можем да очакваме да чуем по-пълно пресъздаване на древен глас, като този на Несямун, което да ни даде представа как са звучали тези далечни (или не чак толкова) наши предци и да добавим още един аспект към историческото ни познание за Древността. За разлика от всички други човешки открития, пресъздаването на древни гласове е първото, което ни дава достоверно преживяване на древните хора.

Това не е първият опит за реконструиране на части от древни хора. Преди години видяхме проучване, при което учените използваха софтуерни техники, за да пресъздадат изображения на лицето на древна жена, починала преди около 3500 години. Ако един ден успеем да възстановим лицето, цялостния образ и гласа на древен египтянин, то със сигурност това ще бъде един от най-високите върхове в историята на антропологията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
U4en
U4en
1 година

престанете да наричате учени всеки фанта-фантазьори, готови да муат фекалии до живот за 15 минути „слава“

Crazy
Crazy
1 година

И се чул глас от мумията-“ о вие напушени чеда нямате ли си друга работа“

Нови ревюта

Подобни новини