Полицията във Флорида без заповед влезе в погребалното бюро на град Клиъруотър, където се намира тялото на покойния Филип и направи опит да получи информацията от неговия смартфон, защитена чрез пръстовия отпечатък.

Смартфонът остана заключен, но историята предизвика широк обществен интерес.

През месец март тази година патрулни полицаи усетили миризма на марихуана от автомобил, спрян за проверка на документите. Водачът опитал да избяга и блъснал патрулния автомобил. Полицаите използвали оръжие и застреляли Филип.

По-късно полицията решава, че информацията от смартфона на Филип може да помогне в разследването на друго дело за наркотици, с което е свързан заподозряния.

Годеницата на Филип заяви пред Times, че тези действия са незаконни, мерзки и непочтителни. В същото време лейтенант Рандал Чейни заяви, че в този случай няма нужда от заповед за обиск, понеже „мъртвите нямат нужда от конфиденциалност“. Но твърде много хора и експерти сметнаха това отношение за твърде неетично към семейството на загиналия. Местният прокурор пое делото под свой контрол.

Особеното в този случай е, че според Петата поправка на Конституцията на САЩ, обвиняемият не можа да дава показания срещу самия себе си. Но това не важи за пръстовите отпечатъци (вече има прецедент).

Някои смартфони искат специален защитен код, ако скенерът за пръстови отпечатъци не е използван в продължение на 48 часа. Именно това се счита за причина полицията да не успее да получи информацията.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
zejihodu
zejihodu

„Именно това се счита за причина полицията да не успее да получи информацията.“

The device has just been turned on or restarted
The device has not been unlocked for more than 48 hours
The passcode has not been used to unlock the device in the last six days and TouchID has not unlocked the device in the last eight hours
The device has received a remote lock command
After five unsuccessful attempts to match a fingerprint
When setting up or enrolling new fingers with Touch ID