Полицията във Флорида без заповед влезе в погребалното бюро на град Клиъруотър, където се намира тялото на покойния Филип и направи опит да получи информацията от неговия смартфон, защитена чрез пръстовия отпечатък.

Смартфонът остана заключен, но историята предизвика широк обществен интерес.

През месец март тази година патрулни полицаи усетили миризма на марихуана от автомобил, спрян за проверка на документите. Водачът опитал да избяга и блъснал патрулния автомобил. Полицаите използвали оръжие и застреляли Филип.

По-късно полицията решава, че информацията от смартфона на Филип може да помогне в разследването на друго дело за наркотици, с което е свързан заподозряния.

Годеницата на Филип заяви пред Times, че тези действия са незаконни, мерзки и непочтителни. В същото време лейтенант Рандал Чейни заяви, че в този случай няма нужда от заповед за обиск, понеже „мъртвите нямат нужда от конфиденциалност“. Но твърде много хора и експерти сметнаха това отношение за твърде неетично към семейството на загиналия. Местният прокурор пое делото под свой контрол.

Особеното в този случай е, че според Петата поправка на Конституцията на САЩ, обвиняемият не можа да дава показания срещу самия себе си. Но това не важи за пръстовите отпечатъци (вече има прецедент).

Някои смартфони искат специален защитен код, ако скенерът за пръстови отпечатъци не е използван в продължение на 48 часа. Именно това се счита за причина полицията да не успее да получи информацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари