„Мъск бе в долината на смъртта и оцеля“ или защо акциите на Tesla за три месеца поскъпнаха с 300%

17
2526

През последните дни акциите на Tesla чупят рекорди. След уж провалената презентация на електрическия пикап Cybertruck акциите на автомобилната компания на Илън Мъск поскъпнаха с над 300%. Защо инвеститорите повярваха на една компания с толкова сложна съдба?

Невероятният ръст на цената на акциите на Tesla, който се наблюдава от началото на седмицата, принуди финансовите анализатори спешно да търсят обяснение за това непознато досега явление, което този вторник увеличи финансовото състояние на Илън Мъск с още $3,8 милиарда. Това е най-големият ръст в капитала на милиардерите, финансовите състояния на които се следят от Forbes. Ралито на акциите на Tesla съвпадна с новата вълна на интерес от страна на инвеститорите и с ръста на броя на конкурентите, които също искат да сложат край на използването на изкопаемо гориво.

Доста неочакваните отчети за реализирана печалба през третото и четвъртото тримесечие на тази година, съчетано с изключително бързото построяване на завода Gigafactory 3 в Китай, който Tesla построи в Шанхай за $2 милиарда и началото на производството на електромобила Model Y убедиха инвеститорите, че след повече от десет години бурен период Tesla навлиза в стабилната фаза на стремителния ръст. Да си припомним, и че Tesla съвсем скоро ще представи електромобил с пробег 400 мили (640 км), както и че електромобилите на тази компания са най-икономични и най-пълно използват електрическата енергия натрупана в акумулаторните батерии. От 23 октомври миналата година до 3 февруари тази година акциите на Tesla поскъпнаха с невероятните 300% и сега цената на една TSLA акция достигна $780. Но сега, през изминалия вторник, курсът на акциите на Tesla скочи до $887,06.

Миналата година продажбите на електромобилите на Tesla бяха по-малко от 4% от продажбите на автомобили на германския автомобилен концерн Volkswagen, който е глобален лидер по продажби. Въпреки това, пазарната капитализация на автомобилната компания на Илън Мъск достигна $160 милиарда, което е повече от капитализацията на Volkswagen. Засега Tesla отстъпва единствено на Toyota, която има пазарна цена $201 милиарда.

Илън Мъск, който е най-големият инвеститор на Tesla, най-силно усети ръста в цената на акциите. След вчерашното затваряне на фондовите борси финансовото състояние на генералния директор на Tesla от самото начало на седмицата нарасна с 3,8 милиарда и достигна $43,1 милиарда.

Според някои финансови анализатори стремителният ръст на пазарната цена на Tesla противоречи на сравнително неголемите мащаби на компанията и на текущото състояние на пазара за електромобили.

„Навярно трябва да напомним на инвеститорите, че че делът на автомобилите с акумулаторни батерии е едва около 2% от глобалните продажби на автомобили,. С други думи, 98% от автомобилите в целия свят все още работят с двигатели с вътрешно горене“ – отбеляза старшият аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас. Той даде на Tesla рейтинг Underweight и целева цена за една акция $360.

Tesla е най-известната компания, която реализира идеята за отказ от въглеродно гориво, но не е единствената. Милиарди долари са инвестирани в редица други проекти за разработване на електромобили. Но засега никой не може да се конкурира с Tesla.

„Мисля че капиталът постепенно напуска сектора на двигателите с вътрешно горене и въглеродно гориво. Вече става ясно какво бъдеще ни очаква“ – каза Райън Попъл, генерален директор на производителя на електрически автобуси Proterra и бивш член на финансовия екип на Tesla, който през 2010 година подготви първото публично предлагане на акции на Tesla през същата година.

Да си припомним, че през месец септември Amazon обяви, че възнамерява да закупи до 100 000 електрически товарни автомобила от Rivian за няколко милиарда долара, а през месец декември участва във финансирането на този стартъп с инвестиция от $1,3 милиарда. А наскоро британската стартираща компания Arrival обяви, че е привлякла инвестиции в размер на 100 милиона евро от Hyundai и Kia, и е получила поръчка за производството на 10 000 електрически камиона. Тази компания по-късно получи инвестиции и от UPS.

От другите конкуренти на Tesla можем да споменем General Motors, който възнамерява да направи от своя гигантски Hummer нов модел електромобил и допълни, че ще инвестира $2,2 милиарда в изграждането на нов завод в Мичиган. Дори Toyota, която досега не е обещавала електромобили, миналата седмица обяви за създаването на съвместно предприятие с Panasonic, който е главният доставчик на литиевойонните акумулаторни батерии за Tesla. Това съвместно предприятие ще произвежда батерии за бъдещите електромобили на различните автомобилни производители.

Но тези новини само засилват интереса на инвеститорите към Tesla. Компанията Zevenbergen Capital Investments, която държи акции на Tesla още от 2010 година е на мнение, че голямо влияние оказва и непрекъснатата грижа на Tesla за околната среда, социалната отговорност и мощното корпоративно управление.

Но за разлика от Tesla, пазарната капитализация на нефтените компании започна да намалява. От началото на годината до днешен ден акциите на ExxonMobil поевтиняха с 14%, на Chevron – с 11% и на ConocoPhillips – с 13%.

„Западната промишленост закъсня и Мъск почти идеално попадна в траекторията на растежа на електромобилите. И това, че популярността на електрическите автомобили стремително расте и продължава бързо да расте, спаси Tesla от опасно финансово положение“ – споделя аналитикът Грегър Макдоналд, който следи енергийния сектор за нуждите на компанията Gregor Letter. „Илън Мъск бе в Долината на смъртта, но оцеля и се завърна оттам“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари