Мъск е на мнение, че ИИ на DeepMind само след 5 години може да стане заплаха за цивилизацията

19
2708

Според генералния директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск, разработчиците на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, които вече победиха човека в игрите Го и Starcraft II, създават опасна технология, която може да дестабилизира ситуацията в целия свят. Според Мъск, това ще стане след около 5 години, но ние дори няма да забележим, че нещо се е случило.

Предприемачът счита, че в момента се изгражда и създава силен ИИ, към който редица много умни хора се отнасят с пренебрежение, понеже не вярват, че изкуственият интелект един ден ще ги надмине.

„Виждам как най-много грешат по отношение на ИИ много умните хора, понеже не могат да си представят, че компютърът може да стане и да бъде по-умен от тях. Това е недостатъкът на тяхната логика. Те просто са по-глупави, отколкото им се струва“.

BI добавя, че сред всички разработчици на ИИ, Мъск най-много се безпокои от DeepMind, който е част от Google.

„Самата природа на всички ИИ, които те създават, се базира на презумпцията човекът да бъде победен във всички игри“ – каза Мъск в интервю за The New York Times. „Но чакайте малко, нали това е основният сюжет на „Военни игри“.

В този филм от времената на Студената война непълнолетен хакер се свързва към суперкомпютъра на правителството, управляван от ИИ и който се обучава чрез емулатори на военни действия. В крайна сметка този ИИ убеждава властите, че ядрената атака от страна на СССР е неизбежна.

Сравнявайки алгоритмите на DeepMind с филма „Военни игри“ Мъск проследни развитието на днешните ИИ и е на мнение, че през следващите пет години изкуственият интелект ще изпревари човека именно по интелект, а ние най-вероятно нищо няма да забележим.

„Това съвсем не означава, че след пет години всичко ще се превърне в ад. Просто ситуацията ще стане нестабилна и странна“ – каза още Илън Мъск.

Мъск бе един от първите инвеститори в стартъпа DeepMind, който през 2014 година бе купен от Google за $500 милиона. В интервю от 2017 година Мъск каза, че е направил тази стъпка не заради печалба, а за да може да вижда как се развиват ИИ проектите на един от най-добрите в света екип от учени, инженери и специалисти. Мъск добави, че по този начин има възможност да наблюдава с каква скорост се подобряват най-новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Оказа се, че ИИ алгоритмите се подобряват много бързо – много по-бързо отколкото си мислят и очакват хората.

Мъск отдавна обръща внимание на твърде бързото развитие на изкуствения интелект. Днешните ИИ вече отнемат работата на много хора, а след тяхното усъвършенстване могат да станат неконтролирани и да доведат до техногенна катастрофа. Мъск счита, че трябва да бъдат създадени организации, които да наблюдават и регулират развитието на ИИ.

3.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари