Мъск използва сателитната мрежа Starlink, за да изпрати съобщение в Twitter

4
896

SpaceX активно продължава да развива своя амбициозен проект за изграждането на глобалната сателитна мрежа Starlink. Проектът предвижда извеждането в орбита на около 12 000 неголеми сателити тип Microsat с тегло стотина килограма, които да осигурят високоскоростна интернет връзка за целия свят.

Тази сутрин основателят, притежател и генерален директор на космическата компания SpaceX Илън Мъск публикува в своята Twitter страница съобщение и сподели, че то е изпратено с помощта на един от сателитите на Starlink. След около две минути след изпращането на съобщението, Мъск изпрати втори туит с текст „Уха, работи!!„.

Естествено, туитът привлече вниманието на цялата общественост, понеже това е първото съобщение, демонстриращо работата на системата Starlink. Засега SpaceX не е публикувала информация за скоростта на връзката и няма никакви технически подробности. Навярно това ще стане чрез специално съобщение за медиите.

Сателитите на Starlink разполагат с трансмитери с фазирани антенни решетки. Наземните терминали на Starlink приемат сигналите от сателитите в честотния диапазон 10,7-12,7 GHz и излъчват на честоти 14-14,5 GHz. Скоростта на обмен на информация се очаква да бъде около 1 Gb/s.

До края на този месец SpaceX планира да изведе в космоса втората партида от 60 сателита за Starlink и в началото на следващата година – следващата партида. А само преди няколко дни Мъск поиска разрешение за извеждането на още 30 000 сателита от този тип, които ще осигуряват бърза и надеждна интернет връзка за цялата планета.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

по-скоро преводът трябва да бъде „Я, проработи“, но както и да е.
Иначе браво, че нещата почват да работят.

ювиги
ювиги

ооооле

Ханку Брат
Ханку Брат

За добро или лошо се доближаваме до Skynet 🙂 Ще я видим тази работа…

живко
живко

Това според мен е съвременният Айнщайн. Дано да има повече иноватори като него.