fbpx
7.3 C
София

Мъск иска промяна в анкетите на Twitter, след като гласуваха оттеглянето му именно чрез такава

В понеделник Мъск заяви в Twitter, че ще даде възможност само на абонираните да гласуват в анкети

Най-четени

Ню Йорк CNN – Когато Илън Мъск се допита до потребителите на Twitter дали да възстанови акаунта на бившия президент Доналд Тръмп, той бързо изпълни желанието на мнозинството да го направи.

„Vox Populi, Vox Dei“, обяви той чрез туит, което на латински означава „гласът на народа е гласът на Бога“.

По същия начин, когато потребителите на Twitter гласуваха в друга негова анкета за предоставяне на „обща амнистия на спрените акаунти“, той продължи и го направи. Също така се вслуша в гласовете на потребителите в анкета за възстановяване на акаунтите на технологични журналисти, които беше спрял в петък.

Но след като в друга анкета в неделя ясното мнозинство от потребителите на Twitter гласуваха за оттеглянето му от поста главен изпълнителен директор на Twitter, Мъск запази видимо (и нехарактерно) мълчание. Сега той изглежда смята, че проблемът не е в него, а в това кой може да гласува в анкетите.

В Twitter в понеделник, около 12 часа след приключването на анкетата за главен изпълнителен директор, Мъск предложи да промени начина, по който работят анкетите в Twitter, така че да могат да гласуват само тези, които плащат за актуализираната абонаментна услуга на Twitter – Twitter Blue, след като един потребител на Twitter каза:

„Абонатите на Twitter Blue трябва да са единствените, които могат да гласуват в анкетите, свързани с политиката“, Мъск отговори: „Добра забележка. Twitter ще направи тази промяна.“

Макар да не е ясно как той ще ограничи гласуването само до тези, които плащат за абонаментната услуга на компанията, подобна промяна би могла да намали значително броя на потребителите на Twitter, които могат да гласуват в анкети. Освен това тя би насочила тези, които могат да гласуват, към потребителите, които са готови да платят за Twitter Blue, което включва спорната платена функция за проверка, за чието въвеждане настояваше Мъск. Туитът на Мъск от понеделник веднага предизвика сравнения с данъците върху социологическите проучвания.

Инцидентът е поредният пример за непоследователността и хаоса в управлението на Twitter от страна на Мъск след придобиването на компанията през октомври. След като този уикенд бе подложен на обстрел заради спорната нова политика, ограничаваща потребителите да публикуват връзки към конкурентни платформи, Мъск обеща ефективно да осигури краудсорсинг на „големи промени в политиката“ на Twitter, като се допита до потребителите за тях, и скоро стартира анкетата за това дали трябва да остане главен изпълнителен директор на Twitter.

Сега изглежда, че Мъск пренебрегва резултатите от анкетата за главния изпълнителен директор и иска да преразгледа начина, по който работят анкетите, без първо да се допита до потребителите за това, което вероятно е друга „голяма промяна в политиката на компанията“.

Анкетата на Мъск и ограничената му до момента реакция към нея може да допринесе за нарастващата несигурност относно ангажимента му да остане главен изпълнителен директор на Twitter. Мъск се сблъска с критики от страна на потребителите и рекламодателите на Twitter за решението си да премахне голяма част от персонала на компанията, да възстанови акаунтите на редица подстрекателски настроени потребители и за това, че привидно избърза с въвеждането на нови политики и функции, за да ги оттегли по-късно. Главният изпълнителен директор на Tesla е изправен и пред натиск от страна на акционерите на автомобилния производител да намери заместник в Twitter, след като акциите на Tesla спаднаха значително тази година.

Мъск не е коментирал пряко гласуването на потребителите, че трябва да се оттегли от управлението на Twitter. Миналия месец Мъск заяви, че очаква да „намали времето си в Twitter и с течение на времето да намери някой друг, който да управлява Twitter“.

Но в туит в неделя той заяви: „Никой не иска тази работа, която действително може да поддържа Twitter жив. Няма наследник.“

CNBC съобщи във вторник, че Мъск „активно търси“ нов главен изпълнителен директор на Twitter, позовавайки се на анонимни източници. Twitter, който наскоро съкрати по-голямата част от екипа си за връзки с обществеността, не отговори веднага на молбата за коментар. Мъск отговори на историята в Twitter с две плачещи от смях емотикони.

Най-очевидните потенциални кандидати за нов главен изпълнителен директор на Twitter са хората до Мъск, които помагат за управлението на компанията от момента на нейното поглъщане. Краткият списък вероятно включва инвеститора Джейсън Калаканис, партньора на Craft Ventures Дейвид Сакс и Шрирам Кришнан, генерален партньор на Andreessen Horowitz, фокусиран върху криптовалутите и бивш ръководител на потребителските екипи на Twitter.

Редица други кандидати публично предложиха да поемат поста, включително бившият главен изпълнителен директор на T-Mobile Джон Леджър и рапърът Снуп Дог.

Брус Дейсли, бивш вицепрезидент на Twitter, заяви пред BBC, че оттеглянето на Мъск от поста главен изпълнителен директор, но оставането му като собственик, би приличало на това на „футболен мениджър“.

„Председателят все още остава, а Елон Мъск ще бъде този постоянно присъстващ глас в задната част на стаята“, каза Дейсли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини