Мъск и Дорси смятат, че биткойн може да премине към зелена енергия

10
3319

Шефът на Tesla Илон Мъск се съгласи с шефа на Twitter Джак Дорси, който заяви, че биткойнът „стимулира“ възобновяемата енергия, въпреки че експертите предупреждават друго.

Въглеродният отпечатък на криптовалутите е толкова голям, колкото някои от най-големите градове в света, показват проучвания.

Но г-н Дорси твърди, че това може да се промени, ако биткойн майнърите работят ръка за ръка с компании за възобновяема енергия.

Един експерт заяви, че това е „циничен опит да се омаловажи“ биткойн.

Китай, където повече от две трети мощност е от въглища, съставлява над 75% от добива на биткойни по целия свят.

Процесът на копаене за генериране на нови биткойни включва решаване на сложни математически уравнения, което изисква големи количества изчислителна мощ.

Нови набори от транзакции се добавят към блокчейна на биткойн (регистърът, в който се записват транзакциите на криптовалутата) на всеки 10 минути от майнърите от цял ​​свят.

В публикация в социалната мрежа Twitter в сряда Дорси каза, че „биткойнът стимулира възобновяемата енергия“, на което Мъск отговори с лаконичното „True“.

Публикацията в Twitter идва скоро след издаването на публикация от фирмата за цифрови разплащателни услуги на Дорси Square и глобалният бизнес за управление на активи ARK Invest.

Озаглавена „Биткойн като ключ към изобилието и чисто енергийно бъдеще“, статията твърди, че „биткойн майнърите са уникални купувачи на енергия, тъй като предлагат гъвкавост, плащат в криптовалута и могат да бъдат базираните навсякъде, където има интернет връзка.“

„Чрез свързване на майнърите с проекти за възобновяема енергия, ние вярваме, че може да се подобри възвръщаемостта на инвеститорите и разработчиците на проекти, като премести повече слънчеви и вятърни проекти в печеливша територия“, се казва още в публикацията.

Писателят и критик на биткойн Дейвид Джерард определи публикацията като „цинично упражнение за изчистване на репутацията на биткойн“

„Реалността е такава: биткойнът работи на въглища“, каза той пред Би Би Си.

Той даде пример с това как инцидент във въглищна мина в Синдзян причини временно спиране на тока в района, а това повлия значително на биткойн майнърите в Китай, което в действителност е безпрецедентно доказателство за това, че майнърите в действителност разчитат основно на изкопаеми природни ресурси, за да осъществяват своята дейност.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари