12.1 C
София

Мъск: Мисля, че съвременните ядрени централи са много безопасни

Най-четени

Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск е напълно отворен за ядрената енергия. Милиардерът обсъди темата по време на конференцията за крипто иновации B-Word тази седмица. „Мисля, че съвременните атомни електроцентрали са силно безопасни, противно на това, което голяма част от хората мислят“, каза той по време на конференцията, цитиран от CNBC. „Наистина мисля, че е възможно да се произвежда изключително безопасна ядрена енергия в големи количества.“

Мъск дори стигна до там, че отхвърли идеята за разработване на термоядрени реактори, които по същество използват технология на сливане на атомни ядра, а не на разделянето им. За мнозина термоядрената енергия има потенциала да се превърне в най-добрата форма на възобновяема енергия, която не е свързана с присъщите рискове от централите с ядрен разпад.

„Аз говоря за ядрено делене. Нямаме нужда от синтез. Имаме онзи голям реактор за термоядрен синтез в небето, наречен Слънце. Появява се всеки ден.“, каза Мъск по темата. Изводът, който мнозина направиха от неговото изказване е, че според него съществуват слънчеви панели и не е необходимо да копираме технологията на ядрения синтез и на Земята, като можем да се възползваме от естествената енергия от нея от Слънцето.

Твърдението на Мъск до известна степен е необичайно, тъй като повечето инвеститори и предприемачи от неговия калибър залагат много на ядрените централи с термоядрен синтез, а не разпад. Дори основателят на Amazon Джеф Безос помага за финансиране на инициативи за синтез на енергия в наши дни.

В публикация в профила си в Twitter от октомври месец Мъск каза, че „естественият ни реактор с термоядрен синтез в небето удобно превръща приблизително 4 милиона тона маса в енергия всяка секунда. Просто трябва да уловим изключително малко количество от тази енергия, за да захраним цялата цивилизация“, смята Мъск.

В крайна сметка Tesla Energy, дъщерното дружество на автомобилната компания за чиста енергия, има собствен интерес към областта – компанията продава слънчеви панели от години.

Въпреки изказванията на Мъск, в момента енергетиците са фокусирани в термоядрената енергия, когато изобщо стане дума за ядрени източници на електричество. Реакторите с разпад на ядрото са изключително трудни и опасни за разработване, независимо от множеството научни пробиви, които се появиха през последните десетилетия. През последните години инженерите се опитват да извлекат повече възможност за добив на електричество от термоядрени реактори в сравнение с енергията, необходима за започването на тези химически реакции.

Илън Мъск също така трябваше да даде показания в съда миналата седмица относно спорна сделка, сключена от Tesla през 2016 г. Тогава автомобилната компания придоби SolarCity, публично търгувана компания за слънчева енергия, която по това време беше близо до фалит.

Абонирай се
Извести ме за
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини