Мъск обяви Безос за подражател заради закупуването на скандален стартъп

14
2406

Илън Мъск по доста оригинален начин реагира на новината за закупуването на Zoox от страна на Amazon за $1,2 милиарда. Да си припомним, че Zoox работи върху безпилотен автомобил с големи възможности.

„Джеф Безос е подражател, ха-ха“ – Написа Мъск в своя Twitter.

Историята е пикантна заради това, че наскоро стартъпът призна че е получавал конфиденциални данни от някои служители на Tesla и Мъск заведе съдебно дело. По-късно Zoox поиска извънсъдебно споразумение и заплати на Tesla неизвестна парична сума.

Отдавна имаше слухове, че Amazon ще купува Zoox и ето че в края на миналата седмица двете страни официално обявиха сделката. FT съобщи, че Джеф Безос купува стартъпа Zoox, в който работят около хиляда души, за $1,2 милиарда. Това е много по-ниско от оценката на стартъпа през месец юли 2018 година, когато младата компания бе оценена за $3,2 милиарда.

Мъск реагира на случилото се чрез кратък пост в Twitter, с който публично нарече Безос „подражател“, като ретуитна съобщението на Financial Times за закупуването на Zoox, който вече явно ще се казва Amazon Zoox.

Мъск е прав, защото с инвестициите си в създаването на безпилотни автомобили Безос стартира трети бизнес, с който директно ще се конкурира с Мъск.

В началото ръководителят на Amazon създаде своята космическа компания Blue Origin, която е директен конкурент на SpaceX в борбата за доходи от космически туризъм и получаване на договори от НАСА за участие в новата лунна програма на САЩ.

Когато Мъск започна реализирането на своя проект Starlink, Безос също заяви, че ще изгради собствена сателитна мрежа. Но засега Безос е много назад. Мъск още през месец  юли започва тестовете на своята сателитна мрежа, но Blue Origin също има своя техника за извеждане на сателити в космоса и е напълно възможно да се разгори жестока конкуренция.

Третата област, в която се пресичат интересите на Мъск и Безос е разработването на роботизирани безпилотни автомобили. При това Безос купи компания, която публично призна, че е откраднала някои фирмени тайни на Tesla. Четирима специалисти на Tesla преди година напуснаха и отидоха да работят в Zoox, само че взеха със себе си конфиденциални документи на Tesla. Последва съдебно дело, на което Zoox призна вината си и поиска извънсъдебно споразумение. А сега този стартъп става част от бизнес империята на Безос.

Безос започна да се пречка и да настъпва Мъск по петите, което явно дразни генералния директор на Tesla. Но и в областта на роботизираните автономни автомобили Tesla е далече напред – още тази година Tesla възнамерява да представи нов автопилот с пето ниво на автономност, който може да се използва за създаването на роботизирани таксита.

2.3 16 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари