Мъск обяви водородните горивни клетки за „изумително тъпа“ идея

35
5406

Генералният директор на Tesla разкритикува идеята за създаването на автомобили с водородно гориво. Илън Мъск счита, че липсата на икономически изгоден и рентабилен метод за получаването на водород прави този вид транспорт двойно по-неизгоден от икономическа гледна точка в сравнение с електрическия.

Тази седмица Bloomberg публикува интервю с Ким Саехун, ръководител на направлението по водород в Hyundai, в което той разказа, защо южнокорейската компания залага толкова много на водородното гориво. Основната причина е, че водородът осигурява значителен пробег на автомобилите и бързо зареждане. Уеб изданието Inverse посочи, че по отношение на тези параметри литиево йонните акумулаторни блокове изостават. Но водородът наистина има огромни недостатъци.

Ръководителят на Tesla и един от главните апологети на електрификацията на транспорта Илън Мъск обяви тази позиция за „изумително тъпа“ (staggeringly dumb). Това е разбираемо, понеже Мъск използва литиево-йонни батерии, но и така се вижда, че електромобилите постепенно завоюват пазара, а водородните си остават аутсайдери.

Мъск не за първи път критикува водородната технология. През 2015 година той подчерта, че основният проблем на водородните автомобили е откъде се взема водорода. Идеята е глупава, понеже при използването на слънчеви панели за разделянето молекулите вода, а след това използването на получения по този начин водород като гориво дава двойно по-малка енергия, в сравнение с процеса при който енергията се взема директно от слънчевите панели.

Изданието CleanTechnica направи собствено изследване и доказа, че Мъск е прав. Общият КПД на електромобилите с акумулаторни батерии е около 73%, а на водорода – едва 22%. КПД на традиционните бензинови автомобили е 13%.

4.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари