Мъск подава съдебен иск срещу властите относно забраната да произвежда електромобили заради пандемията

12
3381

На 10 май, както по-рано бе обещал, Илън Мъск официално заведе съдебно дело срещу срещу властите на окръг Аламида, където в град Фримонт се намира една от гигафабриките на Tesla. Компанията иска от съда да признае за незаконно удължаването на забрана за работа на големите предприятия в този окръг до края на месец май. А когато бившият министър на труда Робърт Райх се опита да засрами Мъск в Twitter, като каза, че той се опитва да печели рискувайки живота на своите работници и служители, генералният директор на Tesla го нарече „идиот“, но на руски език.

Мъск разчиташе, че Tesla ще може от 8-ми май да върне на работа 30% от личния състав на Gigafactory и отново да започне да произвежда електромобили. Гигантският завод престоява от 23 март, когато губернаторът на Калифорния Гевин Нюс разреши работата на предприятията, които са затвори врати заради пандемията от новия коронавирус.

Но в разпоредбата на губернатора има параграф, който дава възможност на отделните окръзи да удължават ограниченията на работата на предприятията върху своя територия и да по-късно да премахва тези ограничения.

Възползвайки се от това си право властите на окръг Аламида в лицето на чиновниците от министерството на здравеопазването удължиха забраната по отношение завода на Tesla до края на месец май и заплашиха със санкции, ако забраната бъде нарушена.

Чиновниците изцяло игнорираха обещанията на Генералния директор на компанията, че Tesla ще спазва всички препоръки по предпазване от COVID-19 – температурата на всички ще се следи от най-съвременни инфрачервени камери, ще се спазва необходимата дистанция между хората и ще се прави най-редовна дезинфекция.

Реакцията на Мъск не закъсня и бе предсказуема. Преди две седмици той нарече властите на Аламида фашисти, които ограничават свободата само на някои хора.

Но сега в Twitter се появи гневен пост, с който Мъск съобщи, че Tesla започва незабавното преместване на своя централен офис и своите бъдещи проекти в Тексас или Невада. Естествено, там ще отидат и огромните данъци, които плаща Tesla. Той постави под съмнение производството на електромобили във Фримонт и по принцип наистина може да премести своята гигантска фабрика на друго място.

„Tesla подава съдебен иск срещу окръг Аламида. Невежият и „временен служител“ на министерството на здравеопазването“, който дори не е избиран, действа срещу губернатора, президента, най-висшите конституционни свободи и срещу здравия смисъл“ – написа още Мъск в своя Twitter акаунт.

Генералният директор на Tesla напомни на всички критици, че Tesla е преминала пика на COVID-19 в своята китайска гигафабрика и много добре знае как да предпази своите работници, служители и специалисти.

Робърт Райх реши да отговори на Мъск и заяви, че той възнамерява да лиши хората от работа, ако не му позволят да рискува тяхното здраве. „Това е капитализъм в най-лошата си проява“ – написа бившият министър.

Мъск му отговори само с една руска дума. Но след като размисли малко, добави, че този човек не е просто идиот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари