Мъск показа снимки на резервоарите за гориво на Starship

2
1531

Генералният директор и собственик на космическата компания SpaceX Илън Мъск публикува в своя Twitter акаунт снимки на двата резервоара за гориво на космическия кораб Starship, които дават възможност да се оцени мащабността на тази конструкция.

Анонсираният през 2017 година Starship първоначално бе замислен като гигантски космически апарат с височина 120 метра и диаметър 10 метра, който може да извежда в орбита над 150 тона полезен товар или 100 души екипаж и пътници. Корабът е предназначен за извеждане в космоса на тежки товари, за превозване на хора и товари в мащабите на планетата, но неговата основна мисия са полетите до Марс, където Илън Мъск мечтае да основе колония.

Снимките на тези резервоари дават възможност по-добре да си представим мащабите на този кораб. Върху тях се виждат две фигурки на работници, които изглеждат като малки мравки върху кенче. Мъск не даде информация за тяхната конструкция и се предполага, че след около два месеца ще бъдат използвани за първия тестов полет на височина от няколко стотици метри.

Малко по-късно Мъск съобщи, че голямата презентация на Starship ще се състои през месец септември, както стана през последните четири години.

От 2019 година SpaceX прави тестове на умалени копия на Starship. Целта на специалистите е да се направи резервоар, който може да издържи налягане от 8,5 бара на криогенно ниво. През месец януари бе достигнато налягане от 8,5 бара, но при стайна температура. Използваната стомана не издържа налягането на криогенно ниво.

На 22 юни SpaceX нарочно взриви поредния прототип на резервоара за гориво на Starship, за да провери качеството на новата марка стомана 304L, която ще замени предишната 301. Новата стомана е по-пластична и по-добре издържа на критични натоварвания. Тя е с 10-15% по-скъпа от предишната, но това не смущава Мъск.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари