Мъск похвали хакерите за откритите проблеми в автопилота на Tesla

7
1622

Илън Мъск нарече „солидна работа“ хакерското изследване, в рамките на което бяха направени успешни опити за измама на автопилота на Tesla. Като например, автомобилът да се престрои в насрещното движение.

Генералният директор на Tesla Илън Мъск похвали групата специалисти Tencent Keen Security Lab, работеща в областта на компютърната безопасност, за представения отчет относно уязвимостите на автопилота на Tesla. „Солидна работа, както винаги“ заяви Мъск в своя Twitter акаунт в отговор на публикацията на специалистите.

Мъск е на 40-то място в рейтинга на Forbes за най-богатите хора в света. Неговото финансово състояние възлиза на $22,4 милиарда.

Какви уязвимости откриха хакерите

Специалистите на Tencent Keen Security Lab успяха да излъжат системата на Tesla за разпознаване на пътната маркировка. Те са нарисували на пътното платно допълнителни линии и точки, които автопилотът разпознал като пътна маркировка и започнал да взема грешни решения. Тази уязвимост може да накара електромобила да премине в насрещното движение.

Освен това, изследователите са успели да получат достъп до автоматичното управление на електромобила и да го управляват с помощта на безжичен геймпад. При това, управлението може да се поеме дори и когато автопилотът не е активен.

И още, белите хакери на Tencent Keen Security Lab са успели да излъжат системата, която автоматично включва чистачките при дъжд.

Какво отговори Tesla

Компанията защити своите разработки, като каза, че за да измамят системата хакерите на практика са нанесли нови маркировки на пътя, което в реалния живот едва ли е възможно. Tesla подчерта, че в случай на грешка в работата на автопилота, водачът трябва да поеме управлението и ако се налага да спре автомобила. Това ясно е описано в инструкциите.

За да измамят системата за автоматично включване на чистачките при дъжд, хакерите са поставили голям екран пред електромобила, на който се е демонстрирало изображение, генерирано от специален алгоритъм. Според Tesla, това не е уязвимост и водачите едва ли ще се срещнат с подобно нещо на шосето. Освен това производителят подчерта, че тази функция все още е в режим на бета тестване.

Да си припомним, че на състезанието Pwn2Own хакнаха един Tesla Model 3 и с това специалистите получиха парична награда от $35 хиляди и самия електромобил като подарък.

Екипът „Флуороацетат“ (състоящ се от Ричард Зу и Амат Кам) откри потенциална слабост в защитата на софтуера. Това се случи на последния ден на конкурса, когато двамата хакери успяха да проникнат в уеб-браузъра на системата на електромобила Model 3 чрез JIT (Just-in-time) бъг. След успешния пробив те показаха специално съобщение на екрана.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Пенчо
Пенчо

Ако беше някоя друга фирма да са отрекли или даже осъдили хакера за милиони! За пореден път браво на Мъск!

boot
boot

„Ако беше някоя друга фирма да са отрекли или даже осъдили хакера“
Yahoo, Microsoft etc.. Няма значение продуктът и цената – важно е само плащането. Целта оправдава средствата!!! Важно, и единствено е, да има плащане. Другото ще се доманиполира.

Кирил
Кирил

Наивници. Сега когато искат да ви убият, просто ще накарат smart-автомобила ви да се престрои в насрещното!!! И после някой фес със ТИР ще ви излежава.

Бахти
Бахти

Автопилота на Тесла е мноооооого далеч от ниво 5 и те си го казват в пряк текст, За който не знае – https://en.wikipedia.org/wiki/Self-driving_car

Радо
Радо

„“After the required testing, Tesla hopes to enable full self-driving by the end of 2019 under certain conditions.““ Далеч далеч , колко далеч ако се подготвят тази година за ниво 5?

Бахти
Бахти

В момента са на ниво 2, за 2030-та може да са на 5-то, понеже им дебъгвам глупостите, не за друго.

115
115

Дупка до дупка. Където поискали там проникнали.