Мъск ускорява изпитанията на Starship чрез изграждането на втора стартова площадка

1
811

Илън Мъск съобщи в своя Twitter акаунт, че през следващата година значително ще ускори темповете на работа върху космическия кораб Starship. Компанията ще започне да използва и двете стартови площадки на космическия комплекс в Тексас, като в същото време това лято ще започнат тестовете на тежката ракета-носител Super Heavy. Всичко трябва да започне още в началото на 2021 година.

Наскоро SpaceX приготви SN9 – деветият прототип на космическия кораб Starship, който се намира на площадка В на космическия комплекс в Бока Чика, Тексас, недалеч от мексиканския залив. Това е следващият след SN8 прототип, който в началото на месец декември тази година се издигна на височина 12,5 км и след това се взриви при кацането. Но специалистите на SpaceX за седемте минути полет успяха да запишат всички необходими данни за работата на ракетните двигатели и системата за управление, и направиха необходимите тестове на хоризонтално планиране с помощта на елерони.

SN9 трябва да премине цял цикъл наземни тестове, преди да бъде одобрен за полета. Той ще осигури на екипа на SpaceX още информация, която в края на краищата ще даде възможност да се достигне една от основните цели – космическият кораб да влезе в орбита.

В своя Twitter акаунт Илън Мъск написа, че на съседните площадки А и В ще бъдат изградени два прототипа на Starship, което значително ще ускори темповете за реализиране на тази програма. Освен това, през пролетта започват изпитанията и на ракетата-носител от тежък клас Super Heavy, която ще бъде използвана за полети в космоса, включително и до Марс. Нейната височина е 73 метра, и когато на нея бъде поставен и натоварения космически кораб Starship, ще са необходими усилията на 28 ракетни двигателя Raptor, за да се преодолее земното притегляне

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари