Мюнхен: слуховете за преминаване към Windows са твърде преувеличени

3
12

Историята с инсталирането на Open Source софтуер в общинските компютри на град Мюнхен продължава. Да си припомним, че през ноември 2013 година, общинският съвет завърши дългата миграция на 15,000 служебни компютъра към свободен софтуер. Решението за отказ от използването на Windows и Microsoft Office е взето още през 2003 година и в продължение на 10 години е осъществен преходът от Windows NT към собствената дистрибуция LiMux.

Преди около седмица в уеб-пространството се появи информация, че градската администрация обмисля завръщането към Windows,  а вестникът Suddeutsche.de дори съобщи, че че се подготвя договор с независима експертна група за съставяне на план за премахване на Linux.

Разяснения по този повод направи представителят на градската администрация Стефан Хауф (Stefan Hauf).

Хауф потвърди, че новият кмет е разпоредил пълна ревизия на градските IT системи, включително и избора на операционна система. Одитът няма за цел връщане към Windows, а решаване на организационни задачи и анализ на разходите.

Хауф потвърди, че е възникнало затруднение със съвместимостта на форматите при OpenOffice и че проблемите са решени с инсталирането на LibreOffice. Хауф допълни, че връщане към Windows няма да има, понеже по-голямата част от общинските съветници поддържат LiMux.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
cybercopprogramings Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

KDE 3.5 и икони наподобяващи десктопа на Open SUSE 11.1 ?
Ако това е операционната система, която ползват, тогава проектът е саботиран още в зародиш.

programings
programings

Какво и е лошото на KDE 3.5 и въпросните икони?
Всичко изглежда минималистично и простичко, лишено от fancy истории…

cybercop
cybercop

Нищо лошо няма в самата графична среда. Много беше добра. И, аз я ползвах до преди няколко години. Но в момента няма налични библиотеки за нея. Няма добра интеграция с gtk2/3 и qt4 приложенията. Още преди 4-5 години, KDE3 интеграцията на Openoffice не работеше и се ползваше gtk интеграция.
С други думи – не е актуална.