fbpx
20.8 C
София

Надеждите за следващото десетилетие: летящи коли и софтуерни хора

Най-четени

Всяка достатъчно напреднала технология, често граничи с научната фантастика, когато стане обществено достояние за първи път. Днес имаме генетично редактирани хора, разговаряме с компютри, а роботи ни помагат да излезем от гората, когато се изгубим.

Но десетилетието, на чийто праг стоим и ни делят буквално десетки часове, ще ни отведе още повече към свят, в който далечни и почти мистични идеи като свързване на човешкия мозък с компютър и дори безсмъртието, ще бъдат теми на дневен ред.

Вивек Вадуа, автор на „Шофьорът в автомобил без шофьор“, номинирана за книга на годината на 2017 г, очаква че до 2030 г., ще видим няколко основни постижения, които ще променят живота ни. Това биват летящи коли, медицинска апаратура от ново поколение, бионични екзоскелети и неограничена чиста зелена енергия.

„Някои технологии ще отнемат повече време, докато стигнат до масите, отколкото други, но те ще бъдат сериозни теми теми на разговор през десетилетието. 20-те най-сетне ще бъдат в годините, в които всичко, за което сме фантазирали сега, вероятно ще стане реалност или ще бъде много близо до реалността“, казва писателят.

Тъй като 2019 е годината, в която е създаден Blade Runner и тя е съвсем в края си, ето един по-задълбочен поглед над това, което предстои да видим в следващите 10 години.

Да поговорим за летящите коли…

Предсказанието, че предпочитаният метод за пътуване на Джордж Детсън или Рик Декард е точно зад ъгъла, се превърна в една от най-обсъжданите футуристични идеи. Редица малки производители разработват летящи автомобили в момента, но повечето от тях вероятно ще изискват лиценз за пилот и може да струва на цената на хеликоптер. Именно поради тези препятствия, летящите автомобили едва ли ще станат масово средство за превоз в следващото десетилетие.

Това, което обаче може да се реализира, е система от летящи таксита. Uber се надява да получи разрешително за бета тестване с ограничено споделяне на полети с летящи автомобили в избрани градове. За експеримента ще се използват мотриси тип VTOL (вертикално излитане и кацане), като се очаква това да се реализира в недалечната 2023 години.

Бъдещето без шофьори може би е по-близо от всякога. Освен Tesla, няколко други световни производители на електромобили имат за цел да реализират значителен подем в автомобилите с автономно шофиране до средата на 2020-те. Има дори слух, че Apple може да създаде електрически автомобил без шофьор, който добавя разширена реалност или някакъв вид интелигентни дисплеи към концепцията до 2025 година.

Но инженерът, изобретател и бивш „футуролог“ на Би Ти Иън Пиърсън вижда съдбата на самоуправляващите се превозни средства по различен начин.

„Мисля, че това ще бъде шок за всички през 2020-те. „, казва Пиърсън. Той предвижда забрана на личните автомобили в градските центрове в полза на електрическите скутери и малки мотриси, които са по-евтини и екологични. Той вижда идеалното градско превозно средство за частни пътувания като нещо, подобно да добре познатите ни затворени колички за голф – да се движат по определени зони от пътищата и да могат да бъдат управлявани както от водач, така и автономно.

Бъдещето на градския транспорт може да бъде нещо подобно до това, което в момента се използва в лондонското летище Хитроу.

Ако продължавате да се интересувате от летящи технологии, но искате да стигнете по-далеч, то тук трябва да припомним, че Илън Мъск, съоснователя и изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обеща да осигури свръх бързи полети до космоса, достъпни за всички хора, използвайки същите ракети, за които се надява, че ще започнат да превозват хора до Луната и Марс през следващата декада.

Мъск винаги е бил малко разкрепостен със спазването на самоналожените си срокове – на SpaceX ѝ отне няколко години повече, от първоначалните планове, за да успее да изведе успешно първата си космическа ракета, с която да превозва комерсиално полезен товар в космоса. Други космически компании като Virgin Galactic и Blue Origin са една идея по-близо до космическия туризъм в следващите няколко години, но засега бъдещето на извънпланетарните пътувания остава неясно.

Винаги свързани

Концепцията за постоянна свързаност на огромен брой устройства, които управляват голяма част от живота ни, отдавна съществува, но до сега тя бе определяна по-скоро като „възможна в бъдеще“. Но изглежда бъдещето, изпълнено с дигитални асистенти навсякъде, умни устройства и шлемове за виртуална реалност, които непрекъснато комуникират по между си и ни помагат да живеем по един по-комуникативен начин, дори може да надмине най-големите ни очаквания. Комуникацията ни с хората и света е напът да бъде трайно изменена.

Бил Гейтс каза по-рано тази година, че въвеждането на естествен език и гласови помощници на базата на изкуствен интелект ще се усъвършенстват дотолкова, че не е далеч времето, когато ще играят ролята на персонален личен секретар на всекиго.

Пиърсън смята, че вместо да говорим с умни тонколони или телефони, съвсем скоро ще можем да разговаряме със собствените си очни ябълки. Той казва, че за първи път идеята за „активна контактна“ леща е представена през 1991 г. и дори тогава е звучала гениално, но и някак прекалено фантастично. Понятието за дисплей с добавена реалност, плаващ върху роговицата ни, изглежда като извадено от киборгски филм, но няма да е първия път, когато идеи от филмите превземат реалния свят (ранните комикси на Батман са идеален пример за това).

Като стана дума за интегрирането на електроника към човешкото тяло, Илън Мъск по-рано тази година представи своя напредък с чипа Neuralink, който се свързва с човешкия мозък и демонстрира успешна комуникация с невроните.

Ще се подготвим да живеем в облака… завинаги

През 2030 г. изкуственият интелект може да бъде толкова умен, колкото и всички ваши биологични приятели взети заедно.

„Мисля, че в следващите от три до пет години светът ще види компютърна система, която може самостоятелно да се обучава как да ви разбира и да бъде възможно най-адекватна според исканията и нуждите ви. Бихте ли се доверили на такъв компютър? Ще се различава ли той от начина, по който функционира нашия мозък“, коментира водещият разработчик на IBM Уотсън Дейвид Феручи през 2018 г. 

Известният футурист Рей Курцвайл твърди от години, че до 2029 г. със сигурност ще имаме Изкуствен интелект, който ще функционира идентично с човешкия мозък. Той обаче е оптимистично настроен – според него това няма да е началото на апокалипсиса на човешката раса, за което ни предупреждаваха филми като „Матрицата“, „Аз, Роботът“ и дори легендарният физик Стивън Хокинг. За него, това по-скоро ще бъде началото на освобождаването от ограниченията на човешката биология.

Основната му идея, е че усъвършенстваният ИИ и нанотехнологиите ще надградят нашите тела и мозъците ни. Ние няма да бъде киборги, а най-добрата версия на себе си: по-смели, по-умни, по-секси и устойчиви на болести. Но това е само началото.

Софтуерни хора

Всичко това, според Курцвайл ще дойде до 2029 г., точно навреме за новата ера, когато ще бъдем изцяло софтуерно базирани хора, оставяйки телата си да живеят завинаги в облака. Братя Уашовски, къде сте?

Но разбира се, според нас по-скоро през 2020-те само ще бъде положено началото на това, а истинската реализация навярно ще дойде едва в края на 2030-те. Тоест ще трябва да почакаме поне още две десетилетия, преди да видим как всички ще заживеем в облака…

По-рано днес стана ясно, че ученият, който за първи път приложи генно инженерство над реални ембриони, без да има разрешение или някой да е в течение с работата му, е осъден на три години лишаване от свобода и заплащане на огромна парична глоба за действията си. Международната научна общност осъди постъпката му. Но това не означава, че трябва да заметем под килима постижението му… Днес, някъде в Китай, анонимно живеят две деца, които за първи път в човешката история са 100-процентово имунизирани от едно от най-коварните заболявания, които ни атакуват в 21-ви век: СПИН. Те не само са устойчиви на болестта, но според учените генната редакция ще позволи и децата им никога да не могат да се разболеят от синдрома на имунна недостатъчност.

Постъпката на китайският учен повдигна редица въпроси за т.нар. „дизайнерски бебета“. Дзянкуай използва метода на CRISPR / Cas9, който действа като двойка молекулярни ножици за ДНК, а разработките с него ще продължат в бъдещето, за да помогнат на човечеството да се справи със СПИН и още много други болести още в преднатален етап на генетично ниво, което само по себе си е отвъд всички видове медицински интервенции и превенция, които някога историята е познавала.

Золтан Ищван, автор и кандидат на републиканците, предизвикващ президента Доналд Тръмп за номинация за GOP през 2020 г., каза, че възникващата свързана технология, наречена „in vitro гаметогенеза“, скоро може да промени начина, по който подхождаме към безплодието и ще даде възможност на хората с репродуктивни проблеми да имат собствени деца. Процесът основно позволява да се създадат сперматозоиди или яйцеклетки от стволовите клетки на индивида.

„Това би могло да промени начина, по който жените планират живота и кариерата си, тъй като вече няма да имат разписание до кога трябва и могат да родят… Ще могат да имат деца на всяка възраст. Тази технология може да се използва и от мъжете, а хората вече дори няма да се нуждаят от брачен партньор, за да имат свои, собствени деца.“

Ищван очаква, че подходът може да бъде тестван върху хора в рамките на две до четири години и да бъде наличен в търговската мрежа в САЩ до 2027 година.

Междувременно тук трябва да споменем и още редица медицински иновации, като противозачатъчно хапче за мъже, чипове, имплантирани в мозъка, за да усъвършенстват и структурират паметта ни и 3D-отпечатани органи.

Понякога нещата не вървят по план…

Лесно е да паднем в заешка дупка с всички тези оптимистични прогнози, но има и една по-тъмна версия на събитията. Вероятно вече сме ставали свидетели на множество трагедии, които биха могли да се разиграят през следващото десетилетие. Ето няколко:

Илън Мъск чрез своят SpaceX се надява почти да удвои 8000-те хиляди спътникови сателита, изстреляни в зората на космическата епоха. Неговите конкуренти пък имат за цел да изстрелят собствени „мегасъзвездия“ от десетки и дори стотици хиляди спътници, които да кръжат около Земята. Ако това се случи, безспорно често ще виждаме сблъсъци в задръстеното орбитално пространство на Земята, които могат да доведат до най-лошия сценарий, известен като „синдром на Кесслер“, при който орбитата става толкова пълна с отломки с всевъзможно космическо оборудване, че вече не е безопасна за астронавти или летателни апарати. Има риск дори един ден да се сбогуваме с GPS, сателитните комуникации и космическите проучвания за известно време.

Хората ще изгубят работата си

На този етап повечето експерти по света са съгласни, че по-добрите роботи, изкуственият интелект и автоматизацията ще изместят милиони работници през 2020-те. Въздействието върху обществото може да бъде неистово.

Ищван и кандидатът за демократичен президент Андрю Ян са сред политиците на САЩ, които вече водят кампания по въпроса за въвеждането на обществен, безусловен базов доход за онези, които неизбежно ще изгубят работата си в хода на развитието на технологиите.

А какво ще кажете, ако всичко, което днес намираме за конспирация, стане реалност?

„Напредъкът на изкуствения интелект ще отвори нови възможности за масово наблюдение и масова емоционална манипулация на обществото. Преди да видим подобрение, всъщност ще преживеем голяма криза“, казва президентът на Interchain Foundation и изпълнителен директор на Tendermint, Jae Kwon.

А ако решенията се окажат нови проблеми?

Милиони души по света разчитат на технологиите да направят живота им един ден по-добър. Все още има силно населени селища, които нямат течаща вода, канализационни системи, нито адекватно здравеопазване, правосъдие или спешна гражданска помощ при критични ситуации. За тях, надеждите в технологиите са големи – един ден животът им може да догони и дори задмине благополучието на западните хора. Сякаш технологичните иновации са Светия Граал за тези хора. Но понякога не се замисляме, че нещата, които разгледаме като решения на проблемите ни, всъщност могат да ни отворят нови такива.

Да разгледаме например водоснабдяването – с достатъчната еволюция на технологиите, един ден всички селища в Индия ще имат неограничен достъп до течаща вода. Как ще помогнат технологиите? Като направят изграждането на канали и водопроводни съоражения по-лесно за хората. Но цялата тази електроника, ще има нужда от много енергия и охлаждане, особено за дейта центровете, в които практически ще се намират изкуственият интелект и алгоритмите, които ще съпровождат човека в утрешния ден. А всички те имат нужда от сериозно електрическо захранване… Електричеството, дори днес, когато науката е толкова напреднала, масово се произвежда от невъзобновяеми източници, които унищожават природните ресурси и околната среда – енергията от ТЕЦ-овете все още е твърде широко използвана, за да наречем бъдещето на технологиите зелено… По този начин, можем да се окажем затворени в един Параграф 22, независимо колко благородни са надеждите и целите ни.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини