Още с идването си начело на Microsoft, се разбра, че Сатя Надела не е Стив Балмър. Той реши да пренесе бързо компанията в новия век, свързвайки всички нейни продукти с облака и влагайки сериозни инвестиции и ресурси в клауд бизнеса на компанията – усилие, което за едва няколко години започна да се отплаща. Но с идването си Надела даде ясно да се разбере, че и по друго се различава от големия Стив, подавайки ръка на считани преди за съперници страни. Като например хората от света на открития код. Или на тези от Sony, съюз, който би бил немислим преди години. Точно това обаче се случи през май, когато двете компании анонсираха старта на сътрудничество, при което японската компания ще се възползва от предоставяните от облака на Microsoft, Azure, за разработката на нови проекти в света на видеоигрите и клауд гейминг.

Любопитно прозвучаха и думите на шефа на PlayStation от миналия месец, когато сподели, че този съюз е дошъл в отговор на Google Stadia, разкритата по-рано тази година клауд гейминг услуга на компанията.

Наскоро Надела даде интервю за Fortune, в което засяга и тази тема. От думите му може да извлечем два любопитни момента: първо, Sony са тези, които са потърсили Microsoft за помощ, и второ, това изглежда ще е продължително сътрудничество, което излиза далеч от границите на гейминга.

„Това е едно начало за нас. На първо място, зад всичко това е Sony. Това, което са направили от началото е да погледнат кои са партньорите им, на които могат да разчитат. В интерес на истината, излиза, че макар и да сме се конкурирали, ние също така и сме си били партнирали. В основата си и фундаментално погледнато, фактът, че ние имаме бизнес модел в области, като видеоигрите, в който си партнираме, в който зависим от техния успех. Така че сме да си свършим по най-добрия начин работата за тях – независимо дали говорим за облака, изкуствения интелект или каквото и да е там – с цел да се уверим, че Sony ще успеят със своя собствен продукт“, обяснява Надела.

И макар и засега да става дума за видеоигрите единствено, то това едва ли ще е за дълго.

„Ако погледнете всички онези части на бизнеса на Sony – независимо, дали говорим за забавлението, гейминга или бизнеса им с фотоапарати – всички тези неща могат да се възползват от мощта на облачните изчисления. Но освен това те могат да излизат на пазара с Microsoft в някои случаи, особено този с фотоапаратите“, допълва той.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ибази
Ибази

Началото на края на Sony? Съсипаха Nokia, Skype и още един куп други, сега Sony ли?

kanareca81
kanareca81

Те Sony и без това са съсипани.