fbpx
-3.2 C
София

Над половината от българите в чужбина обмислят да се завърнат

Най-четени

ИТ индустрията се оказва основната притегателна сила

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) сред повече от 4000 наши сънародници в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.

„Тези резултати са изключително обнадеждаващи. Ние ще стартираме кампания „ЗАвръщането”, за да привлечем тези хора в софтуерната индустрия, където изпитваме остър недостиг на кадри, а възможностите за развитие са много“ – коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

През последните пет години българската софтуерна индустрия се развива с изключително бързи темпове

През 2017 г. ръстът на бранша е почти 20%. Оперативните приходи са на стойност 2,54 млрд.лв., което е  двойно увеличение спрямо 2012 г. Това сочи Барометърa за състоянието на софтуерната индустрия, който БАСКОМ изготвя ежегодно. Докладът е разработен въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Към момента в бранша са заети над 27 хил. души. Това обясни Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. През 2017 г. броят на новонаетите в индустрията се е увеличил с 15% спрямо предходната година. В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н. Същевременно всяка втора софтуерна компания планира 25-50% ръст през следващата година. Прогнозата за цялата индустрия обаче е само 10% ръст поради липса на достатъчно кадри.

На фона на тези възможности, близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация.

„В България имаме вече добре развита екосистема от университети и академии, както и програми на самите компании за квалификация на специалисти. Подготовката е практически насочена, така че се създават кадри с реални умения. В същото време фактът, че тук се разработват нови софтуерни продукти, дава възможност за утвърдени специалисти да работят по проекти с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции“ – добави Бистра Папазова, ръководител на инициативата „ЗАвръщането”.

Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на БАСКОМ показва, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование. А най-голям брой желаещи да се завърнат са в Англия, Германия и САЩ.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини