Над чернобилската АЕЦ изградиха нов саркофаг

13
3682

Миналата сряда на 10 юли, над четвърти енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил, който пострада през 1986 година, приключи работата по изграждането на ново защитно съоръжение. Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский подписа указ за създаването на „зелен коридор“ за посещаване на Зоната от туристи и изследователи.

На 10 юли европейският съюз официално предаде на Украйна и въведе в експлоатация новия постоянен саркофаг, изграден над четвъртия енергоблок на чернобилската АЕЦ. Украйна трябва да се погрижи за демонтажа на първия саркофаг, построен веднага след ужасяващата авария през 1986 година.

Съоръжението бе проектирано 20 години, а неговият строеж отне 9 години. Цената на проекта е 1,5 милиарда евро. Саркофагът в атомната електроцентрала в Чернобил е най-голямата в света мобилна конструкция от метал. Нейните размери са: дължина 165 метра, широчина 260 метра и височина 110 метра. За изграждането на този саркофаг са използвани над 15 300 тона висококачествен метал. Поради твърде големия размер, конструкцията е съставена от две части, които после са съединени с помощта на 224 хидравлични крика. Според спецификациите, новата конструкция трябва да издържи минимум 100 години.

Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский обяви за частичното сваляне на забраната за посещаването на чернобилската зона. Ще бъдат прокарани нови туристически маршрути, включително и по вода. Ще бъдат построени нови контролно пропускателни пунктове, а старите ще бъдат модернизирани.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
10 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Стотици хиляди жертви, 1,5 милиарда евро и бог знае още какво коства за половината свят – тъпотията на една съветска машина и безхаберието на поколения комунисти-управници…

бай мангал
бай мангал

Над 15 300 тона джилязу?!? Бах ма’а му! Брат’чедите от Украйна се урЕдиха за три поколения напред!

ей изостанал
ей изостанал

Много си изостанал. Циганите отдавна не се занимават с желязо. Сега просто звънят на баба ти и казват „ало бабо, блъснах се, дай ми пари“ и тя дава всичките си спестявания.

Мангалата
Мангалата

Искам да видя какво ще направи джендърската машина, при една подобна авария в хейропата. Надали ще се намерят и 60 човека да си рискуват живота, какво остава за 600 000 такива.

SPACE FORCE 🇺🇸
SPACE FORCE 🇺🇸

№1 джендърите са били комунистите, те са първите радикални феминисти, анти-семейство и про-гей. Вземи да си провериш историята и идеологията!

SPACE FORCE 🇺🇸
SPACE FORCE 🇺🇸

На този, който ми е ударил минус да вземе да провери: – Защо Карл Маркс говори за премахване не само на частната собственост, но и за премахване на патриархалното семейство и семейството в този си вид при постигне на комунизма – крайната цел; – Кои са в основите на феминисткото движение? Не са ли крайнолеви марксисти? – Коя е Дора Габе и защо се изучаваха джендър-феминистките и анти-семейство послания? – С коя организация си партинарха Хипарите и марксистеите от Черните панетери – с гей движенията, вземете и проверете. – Защо марксистите ходят и охраняват дори с оръжие qeer и джендър… Виж още »

favr
favr

глупостите ти край нямат…

Dave
Dave

@Мангала – естествено че никой няма да си рискува живота. Ще се ползват машини и предпазно облекло. Ама ти мислиш че ако кумунистическата машина те убие няма проблем, промити мозъци такива.

Коментар
Коментар

и кой ще ги проектира и построи тези машини, инженерите на меркел ли? ес изостава (освен вичко друго и) технологично а управлението е по-близко до късен комунизъм. русофобията, ограничен мироглед, както и „стадно“ мислене са по-скоро продукт на трайната чалгаризация, разбивано с годините образование и липса на странични познания и интереси. Що не хейтите с такъв патос: всички наследници на османската империя, всички съседни страни, както и 5/6 от европейските за войните след освобождението вкл. ПСВ и ВСВ. Като споменах ВСВ, ще ти цитирам летец-американец, а ти си (с най-искренни пожелания да успееш) направи изводите сам: „Българските летци се бият… Виж още »

bluewater
bluewater

Тежките времена са раждали силни характери. Сега възраждаме Содом и Гомор в европейски мащаби.

dsaa
dsaa

100г. напред, да му мислят тия след нас значи. Ако се строй над него, следващият ще е още по-голям.

pesho
pesho

Поне заделят по 2% от бюждета си на година да се справят с бедствието. Другарите американци сложиха 50см бетон и оставаха всичките радиационни отпадъци да тровят света. Бетона им се пука никой нищо не пише.

https://postcourier.com.pg/us-nuclear-waste-coffin-pacific-island-breaking/

-Източник Washington post.

pesho
pesho

Документален филм за тези които се интересуват.