Над чернобилската АЕЦ изградиха нов саркофаг

13
4048

Миналата сряда на 10 юли, над четвърти енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил, който пострада през 1986 година, приключи работата по изграждането на ново защитно съоръжение. Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский подписа указ за създаването на „зелен коридор“ за посещаване на Зоната от туристи и изследователи.

На 10 юли европейският съюз официално предаде на Украйна и въведе в експлоатация новия постоянен саркофаг, изграден над четвъртия енергоблок на чернобилската АЕЦ. Украйна трябва да се погрижи за демонтажа на първия саркофаг, построен веднага след ужасяващата авария през 1986 година.

Съоръжението бе проектирано 20 години, а неговият строеж отне 9 години. Цената на проекта е 1,5 милиарда евро. Саркофагът в атомната електроцентрала в Чернобил е най-голямата в света мобилна конструкция от метал. Нейните размери са: дължина 165 метра, широчина 260 метра и височина 110 метра. За изграждането на този саркофаг са използвани над 15 300 тона висококачествен метал. Поради твърде големия размер, конструкцията е съставена от две части, които после са съединени с помощта на 224 хидравлични крика. Според спецификациите, новата конструкция трябва да издържи минимум 100 години.

Едновременно с това президентът на Украйна Владимир Зеленский обяви за частичното сваляне на забраната за посещаването на чернобилската зона. Ще бъдат прокарани нови туристически маршрути, включително и по вода. Ще бъдат построени нови контролно пропускателни пунктове, а старите ще бъдат модернизирани.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари